Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sud blokirao sredstva „Krajina osiguranja“

Biznis

Izvor: Capital.ba     09.07.2016 u 13:53 h 0

Sud blokirao sredstva „Krajina osiguranja“

BANJALUKA, Osnovni sud u Banjaluci blokirao je danas, po zahtjevu Okružnog tužilaštva, sva sredstva na računima “Krajina osiguranja”, saznaje portal CAPITAL.ba u bankarskim krugovima.krajina-osiguranje (1)


Kako saznajemo računi „Krajina osiguranju“ su do danas bili blokirani ali po nalogu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Ta blokada je istekla jer SIPA ima zakonsku mogućnosti da to naredi na maksimalno pet radnih dana.

Ovom društvu su sada sudski, na neodređeno vrijeme, blokirani računi zbog sprečavanja većinskih vlasnika Naveena Aggarwala i Gupta Neete da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju i podignu sa računa društva 5,8 miliona KM.

Njih dvoje su tužili „Krajinu“ zbog, kako tvrde, netačnih informacija koje su o društvu bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Njih dvoje su potom na sjednici Upravnog odbora ovog osiguranja, s obzirom da zajednu imaju većinski udio, donijeli odluku kojom „Krajina osiguranje“ priznaje sve što su oni u optužnici naveli.

Zanimljivo je da je Okružni privredni sud u Trebinju za manje od mjesec dana presudio u njihovu korist, a nakon što je sve izašlo na vidjelo ovim slučajem se počelo baviti i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS koje je izuzelo kompletnu dokumentaciju iz suda u Trebinju u vezi sa tom tužbom.

Novi vlasnici su od samog preuzimanja „Krajina osiguranja“ krajem prošle godine počinili niz nezakonitosti zbog čega su konstantno pod nadzorom Agencije za osiguranje RS, Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS, Inspektorata RS i MUP-a koji je već izuzimao dokumentaciju iz sjedišta društva u Banjaluci.

Očekuje se da regulatori na tržištu urade svoj dio posla, odnosno da donesu odluke kojima će uvesti reda u “Krajina osiguranje”.

Najavljena mogućnosti da Agencija za osiguranje RS uvede vanrednu upravu, za sada, nije „u igri“, dok Komisija za hartije od vrijednosti još uvijek razmatra odluku kojom će Aggarwala obavezati da objavi ponudu za preuzimanje svih preostalih akcija od manjinskih akcionara ili će mu u suprotno blokirati prava upravljanja.

U KHOV, koja već duže vrijeme provjerava povezanost Aggarwala i Gupte Neete, za CAPITAL su rekli da još uvijek nisu utvrdili obavezu za preuzimanje ovog društva.

Komisija bi u slučaju da utvrdi da su ova dva akcionara djelovala zajedno pri kupovini akcija „Krajine“ mogla da ih obaveže da kupe i preostali dio akcija.

„Postupak utvrđivanja činjenica u vezi sa zajedničkim djelovanjem akcionara emitenta je u toku, a imajući u vidu činjenicu da se radi o licima koja nisu državljani BiH, procedura je složenija“, kazali su u KHOV.

Krunski dokaz da su Aggarwal i Neete povezana lica je uplata dokapitalizacije „Krajina osiguranja“ sa istog računa u inostranstvu.

U “Krajina osiguranju” trenutno nema ovlaštene osobe za zastupanje nakon što je Upravni odbor sa pozicije vd direktora smijenio Milan Mihailo.  Agencija za osiguranje je poništila imenovanje njegovog nasljednika ali je ostala na snazi odluka o smjeni Mihaila koji više i ne želi da obavlja taj posao.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi