Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

„Forbs“: Crnoj Gori, Gruziji i Ukrajini nije mjesto u NATO-u

Svijet

Izvor: Sputnik     09.07.2016 u 11:54 h 0

„Forbs“: Crnoj Gori, Gruziji i Ukrajini nije mjesto u NATO-u

Mnoge poteškoće u odnosima između SAD, Evrope i Rusije „rezultat su širenja NATO-a“, piše američki stručnjak, naučni saradnik sa Instituta „Katon“ Dag Bendou u članku za „Forbs“.


Američki stručnjak Dag Brendou kritikovao je odluku Sjevernoatlantske alijanse da primi u svoj sastav Crnu Goru.

„Uključivanje Crne Gore je samo glupost i trošak. Pridruživanje Gruzije i Ukrajine bi bilo nerazumno i opasno. U realnosti, ono bi potpuno izokrenulo cilj vojne Alijanse“, naveo je ekspert.

On smatra da Zapad treba da prekine politiku širenja Alijanse i obustavi uključivanje Gruzije i Ukrajine u svoj sastav.

Prema mišljenju Bendoua, ulazak Kijeva i Tbilisija u NATO mogao bi značajno da poveća opasnost od „konfrontacije sa nuklearnom silom“, kao što je Rusije.

Bendou smatra da je NATO postao „međunarodni klub interesa“ u koji ulaze zemlje koje predstavljaju samo mali strateški interes za SAD. Zemlje koje ne predstavljaju nikakvu vojnu vrijednost za SAD najglasnije su u traženju povećanja obaveza Vašingtona u sferi kolektivne odbrane.

Prema ocjenama ovog stručnjaka, predsjednik Rusije Vladimir Putin u trenutku dolaska na vlast nije bio neprijateljski raspoložen prema Zapadu.

„Ipak, saveznici su uradili sve da to promjene. Gutanjem bivših članica Varšavskog pakta i sovjetskih republika, širenje Alijanse prema granicama Rusije, nezakonito komadanje istorijskog prijatelja Rusije — Srbije, podrška Gruziji 2008. godine nakon što je ona počela da puca, kao i ulični puč protiv izabranog predsjednika Ukrajine koji je bio prijateljski raspoložen prema Moskvi, naveli su Rusiju na pomisao da su SAD i Evropa ravnodušne, ako ne i neprijateljski nastrojene prema ruskim interesima u sferi bezbjednosti“, naglasio je politikolog.

On je pozvao Vašington da prekine sa pružanjem vojne podrške Evropljanima i pokrene debatu o budućnosti Alijanse. U vezi sa tim, Bendou je podsjetio da su zajednički rashodi za odbranu Evrope „više nego trostruko“ veći od ruskih.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi