Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kriza ne odgađa kolektivne godišnje odmore

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     08.07.2016 u 20:58 h 0

Kriza ne odgađa kolektivne godišnje odmore

Domovi Parlamenta FBiH održaće sjednice u ovom mjesecu nakon čega slijedi avgustovski kolektivni godišnji odmor, čime se nastavlja praksa pauziranja od bar mjesec dana, mada i sada postoji potreba za stalnim zasjedanjima, smatraju analitičari.


Ista situacija sa kolektivnim odmaranjem je uglavnom prisutna i u kantonalnim skupštinama. Neki od parlamentaraca se pravdaju takvom ranijom praksom, a neki kažu da realno i nemaju posla s obzirom na mali broj akata koji im šalje Vlada FBiH, koja će opet, za razliku od njih, raditi i ministri neće imati kolektivni godišnji odmor.

Politički analitičar Žarko Papić istakao je da FBiH ne može sebi priuštiti nikakvo pauziranje te da je situacija toliko teška da bi funkcionerima trebalo zabraniti godišnji odmor. Lejla Deronja-Suljić iz nevladine organizacije "Centri civilnih inicijativa", koja prati rad Parlamenta FBiH, istakla je da je i sadašnja dinamika po kojoj se zasijeda jednom do dva puta mjesečno nedovoljna, a najveći procenat poslanika i na nivou FBiH i kantona su upravo oni koji su tu profesionalno angažovani.

Naglasila je da je obaveza toliko da ih ne bi stigli sve obaviti čak i da se svaki dan radi, te da postoji potreba da se ne ide na pauzu zbog problema s aranžmanom sa MMF-om, ali i reformskih koraka koje treba ispuniti. "Godinama smo poticali to pitanje i dobijali odgovor da je avgust vrijeme kolektivnog odmora za zaposlenike, osobe koje servisiraju rad Parlamenta.

Godišnji odmor bi se mogao rasporediti tako da ne idu svi odjednom. Rad bi trebalo da bude u kontinuitetu. Možda bi se moglo i prihvatiti to pauziranje da je veći intenzitet zasjedanja preostalih 11 mjeseci", kazala je Deronja-Suljićeva dodavši da je avgustovsko odmaranje, čini se, praksa na svim nivoima, a da ih u nekim institucijama nema ni od polovine jula.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednicu će održati iduće sedmice, a vrlo je moguće da bude održana još jedna, 26. i 27. jula. Potom slijedi pauza."Kada se ode na pauzu, poslanicima se kaže da budu spremni ako bude potrebe za zasjedanjem u avgustu. U septembru ne bi trebalo da bude pauze. On je radni", kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Vesna Švancer, dopredsjedavajuća ovog doma, dodala je da će za septembar vidjeti i da će sve biti dogovoreno na kolegiju iduće sedmice.

"Od Vlade FBiH svakako nema mnogo zakonskih i podzakonskih akata koje bi trebalo da razmatra Parlament. Vlada ne šalje materijal, umjesto da zaguši Parlament. Realno nema posla, osim onoga što poslanici i klubovi daju u proceduru", ustvrdio je Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a. Dom naroda Parlamenat FBiH trebalo bi sjednicu da održi 21. jula i onda, kažu, kao i svake godine, slijedi kolektivni godišnji odmor.

Asja Čengić, portparol Ureda premijera FBiH Fadila Novalića, rekla je da će Vlada normalno raditi i neće imati kolektivni godišnji odmor, te će se ministri mijenjati na odmoru kako bi uvijek bilo kvoruma. U Vladi su kazali da uvijek ima materijala koji se šalju u parlamentarnu proceduru, te će se samo na idućoj sjednici Predstavničkog doma naći devet zakona iz Vlade.

Da će biti na odmoru u avgustu, kazali su i u skupštinama Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su dodali da se svi uglavnom rukovode time da idu na odmor kada i Parlament FBiH.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi