Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vučić 12 sati razgovarao sa građanima: Došli "onako", zbog ličnih problema, posla, plate..

Regija

Izvor: Nezavisne novine     08.07.2016 u 19:31 h 0

Vučić 12 sati razgovarao sa građanima: Došli
FOTO: Agencija Anadolija

- Mandatar Aleksandar Vučić završio je sesiju razgovora sa građanima u zgradi Vlade nakon 12 sati, a građani su uglavnom kod njega dolazili zbog ličnih problema.


 Red ispred Nemanjine 11 se stvorio još oko 4 časa ujutro, a Vučić je građane počeo da prima od 5.30 časova. Ispred zgrade je cijelog dana stajalo više desetina građana, kao i brojne novinarske ekipe koje su izvještavale sa događaja koji je privukao dosta pažnje u periodu u kome se čeka da Srbija poslije izbora dobije novu vladu.

Kako je najavljeno, ovakva praksa bi mogla da se ustali, a mandatar je najavio da će sa građanima razgovarati širom Srbije, kada novu vladu bude "izmještao" iz Beograda. Za razgovore se prijavilo oko 5.000 građana, tokom dana je Vučić razgovarao sa 86 njih, sa svakim između pet i deset minuta.

Neki su došli iako se nisu ni prijavili, pa su čekali cio dan, a neki su se žalili da su dobili termin, ali da su sa spiska "volšebno izbrisani". Građani su tokom 12 časova prije ulaska u vladu davali izjave novinarima i pričali o svojim problemima, a mnogi od njih kažu da "veruju da bi samo Vučić mogao da ih reši".

Neki su rekli da su došli "tek onako", a mnogi od njih su se nakon razgovora i fotografisali sa Vučićem. Za B92 su govorili o bespravnom otuđivanju imovine u Inđiji, o izbacivanju iz stanova, komšijskom i porodičnom nasilju, ali i o neisplaćenim primanjima. Neki su govorili o smanjenim penzijama.

"Kradu mi bre penziju već dve godine, čoveče. Hoću da mi vrati penziju, da se zakon poštuje ili preuzimam pravdu u svoje ruke", rekao je jedan od njih. A neki o korupciji - neki da je prijave, a neki da "pokažu premijeru da nije nikakav premijer i da korupcije još ima".

Pojedini građani su došli da razgovaraju bukvalno o svojoj egzistenciji: "Ja bih pitala u vezi mog opstanka, nemam stambeno pitanje, nezaposlena sam. Probala sam pre premijera, ali nisam uspela".

Neki nisu htjeli da pričaju o razlozima, neki su rekli da su imali veliku tremu, a kako je javila TV N1 jedan čovjek je došao da dostavi dokaze o o krađi beba i povezanosti bolničkog osoblja, matičarske službe i policije. Jedno od najčešćih novinarskih pitanja bilo je i da li je premijer prava instanca za takve razgovore, a mahom je odgovor bio da su "sve drugo pokušali"

Pitanje da li je ovo pravo rješenje postavila je i Transparentnost Srbija, koja je navela da "ovakva vrsta susreta može biti od nesumnjive koristi, ne samo srećnicima koji zakažu sastanak već i predsedniku Vlade da sazna za probleme građana, probleme u radu institucija i u primeni zakona, koji bi mu inače ostali nepoznati".

Međutim, navodi se i da se postavlja pitanje postojanja ostatka državnog aparata, ali i to što rješavanje jedne nepravde često stvara nove.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi