Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Naučnici odbacili povezanost paracetamola i autizma

Lifestyle

Izvor: Nezavisne novine     08.07.2016 u 13:43 h 0

Naučnici odbacili povezanost paracetamola i autizma

Naučni eksperti odbacili su tvrdnje da je upotreba paracetamola povezana sa autizmom.


Nedavno sprovedena studija, objavljena u Žurnalu epidemiologije, otkrila je da su mladi dječaci koji su u materici konstantno bili izloženi paracetamolu pod većim rizikom pojave autizma. Međutim, direktor dobrotvorne organizacije Autistika, doktor Džejms Kjuzak insistira da ne postoji dovoljno dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.

On je rekao: "Ova studija ne obezbeđuje dovoljno dokaza koji bi potkrepili tvdrnju da postoji jaka veze između upotrebe paracetamola i ispoljavanja simptoma autizma. Prikazani rezultati su preliminarni po svojoj prirodi i ne treba da zabrinjavaju porodice ili trudnice".

Prvobitni rezultati su prikupljeni kada su istraživači u Španiji regrutovali 2.644 majki sa decom i ispitali majke o upotrebi paracetamola u trudnoći.

Na osnovu otkrića, deca u petoj godini koja su bila izložena paracetamolu dok su bila u materici, bila su pod većim rizikom pojave sipmtoma hiperaktivnosti i impulsivnosti.

Međutim, nije bilo moguće utvrditi tačne doze, jer majke nisu mogle da se tačno sjete. Zbog toga, eksperti tvrde da tvrdnje povezanosti paracetamola i autizma treba odbaciti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi