Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

SNSD sakupio dovoljno potpisa: Referendum o Danu RS uskoro pred poslanicima

Politika

Izvor: Nezavisne novine     08.07.2016 u 13:28 h 0

SNSD sakupio dovoljno potpisa: Referendum o Danu RS uskoro pred poslanicima

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS sakupio je dovoljan broj potpisa za zakazivanje posebne sjednice o referendumu o Danu RS, saznaju “Nezavisne”.


Naš izvor kaže da će se u narednom periodu odrediti tačan datum posebne sjednice posvećen ovoj temi.

Najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH, te lideri najjačih političkih partija iz Srpske potpisali su 29. novembra prošle godine zajedničku izjavu kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim odredbe Zakona o praznicima RS, kojima je propisano da se 9. januara obilježava Dan RS.

Tada je od Parlamenta BiH zatraženo da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija i donošenje svih odluka sa učešćem najmanje jednog sudije iz svakog konstitutivnog naroda i oba entiteta.

SNSD i SDS su zajednički uputili zakon o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru, ali je on naišao na blokadu u komisijama, da bi na kraju Savjet ministara bio zadužen da dostavi mišljenje o tom aktu.

Savjet ministara ga je poslao u parlamentarnu proceduru, ali su ga poslanici i delegati odbili.

Tim Narodne skupštine RS sastavljen od pravnika, advokata, istoričara i drugih stručnjaka, polovinom juna sastavio je zahtjev koji će biti upućen Ustavnom sudu BiH.

U njemu traže da preispita svoju odluke kojom je dio Zakona o praznicima RS koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS proglašen neustavnim.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi