Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Konferencija o sigurnosti u Novom Pazaru: Borba protiv radikalizma i ekstremizma počinje na lokalnom nivou

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     07.07.2016 u 17:07 h 0

Konferencija o sigurnosti u Novom Pazaru: Borba protiv radikalizma i ekstremizma počinje na lokalnom nivou
FOTO: Agencija Anadolija

- Prvi vid borbe protiv radikalizma i ekstremizma jeste emancipacija na lokalnom nivou i da se o tom problemu javno govori


 Prvi vid borbe protiv radikalizma i ekstremizma jeste emancipacija na lokalnom nivou i da se taj problem otvara i da se o njemu javno govori, poručeno je danas u Novom Pazaru na konferenciji „Prevencija Nasilnog ekstremizma i radikalizma – Iskustva, prakse, priče o uspjehu“, prenosi Anadolu Agency.

Na dvodnevnom skupu koji je u organizaciji Kulturnog centra Damad i grada Novog Pazara, uz podršku Vlade Švajcarske, organizovan u okviru Dana sigurnosti „Novi Pazar brine“ učestvuju brojni eksperti iz oblasti sigurnosti, predstavnici međunarodnih organizacija, lokalne samouprave, vjerskih zajednica i nevladinog sektora.

Rezidentna koordinatorka UN-a i UNDP rezidentna predstavnica za Srbiju Irena Vojačkova-Solorano je rekla da je veoma važno poticati mlade kako bi razumjeli šta treba da urade za sebe i svoju budućnost.

„Mladi nemaju osjećaj bezbjednosti i uključenosti u društvo. Jako je bitno da su mladi svjesni da radikalizam i ekstremizam šteti društvu i uključenost mladih u ove programe će doprinijeti da mladi grade društvo umjesto da ga uništavaju“, rekla je Vojačkova-Solorano.

Gradonačlenik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da je lokalna samouprava spremna u saradnji sa domaćim institucijama i međunarodnim organizacijama spremna da izgradi mrežu kako bi se suzbio ekstremizam koji je prisutan i u Novom Pazaru.

Svetlana Stanarević, docent sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu, u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazala je da nije dovoljno da samo država ima uvid u rizike i prijetnje po bezbjednost, već postoji dimenzija u kojoj je potrebno uključiti mišljenje i percepciju građana, odnosno „šta oni doživljavaju kao prijetnju“. 

„Koncept ljudske bezbjednosti daje prostora da saslušamo i građane i vidimo kako se i na lokalu gleda na to, bez obzira da li se radi o nasilnom ekstremizmu ili radikalizmu, u nekoj sredini to mogu biti više ekološki problemi ili neki drugi“, rekla je profesorica Stanarević.

Ona je objasnila da država definiše svoje izazove, rizike i prijetnje i da postoje strateški dokumenti u kojima su definisani ti rizici, a kao krov tih dokumenata je strategija nacionalne bezbjednosti.

„Ako izlistamo tu strategiju možemo da vidimo čitav niz rizika i pretnji koji su predstavljeni kao čitav niz opasnosti za našu zemlju“, rekla je Stanarević, dodavši da, iako je za Srbiju strategija usvojena 2009. godine, ona u nekim segmentima već sada ne prati dešavanja u zadnjih sedam godina.

Prema njenim riječima, pojam radikalizma i ekstremizma kroz zakonska rješenja još nije predstavljen na odgovarajući način i to je nešto što se očekuje.

Ona je ocijenila da nije najbolje rješenje da se, usljed nepostajanja drugog objašnjenja, u pojavu različitih zajednica u okviru jedne vjerske zajednice, uvodi strani element, a da pri tom ne postoje dokazi.

Na pitanje, koliko je uključen "strani efekat" u smislu donacija raznim zajednicma i organizacijama, ekspert sa Fakulteta bezbjednsti u Beogradu podvlači da je to složeno pitanje i nije najbolje rješenje uvoditi "strani efekat", jer ne finansiraju se iz inostranstva samo NVO već se države i neke vladine službe finansiraju od međunarodnih organizacija.

„Koja je tu razlika, mi nemamo ozbiljnih istraživanja kako bi mogli da procenimo ko je nevladin i zašto ne uzmemo sve u obzir. To je slično kao i korupcija, pojava koja je raširena i ne možemo davati paušalne ocene. Ne možemo i ne smemo davati paušalne ocene. Treba jedan sveobuhvatan pristup i duboka analiza i problema i opisivanja stanja u određenoj sredini, a onda, uključujući brojne i različite aktere, da vidimo kako da dođemo do rješenja. Ne može se targetirati na samo jedan činioc“, konstatovala je Stanarević.

Ona je dodala da se Srbija najmanje bavi prevencijom protiv svih pojava koje karakteriše nasilje i da je to dugoročno ulaganje. 

„Borba protiv terorizma, borba protiv nasilja u porodici ili neka druga prevencija podrazumeva dugoročno ulaganje kroz obrazovni sistem i naročito kroz druge institucije gde će se rezutat pokazati za nekih 10-20 godina“, smatra ona.

Tokom plenarne diskusije učesnici konferncije koja se održava u svečanoj sali Skupštine Grada Novog Pazara će danas razmijeniti iskustva, ideje i modalitete za razumijevanje i prevenciju nasilnog ekstremizma.

Jedna od tema današnije sesije je i „Verske organizacije i ekstremni narativi: prevencija, svijest i deradikalizacija – psihološke dimenzije“.

Konferencija ima za cilj jačanje otpornost zajednice na sve izazove po ljudsku sigurnost uključujući i radikalizam i ekstremizam.

„Posebna pažnja biće usmerena ka pitanjima ekstremizma i radikalizma mladih, naročito ka razumevanju faktora koji podstiču i doprinose, pritiskaju i privlače, na čijem suzbijanju treba raditi, ali i prepoznavanju i rezumevanju faktora koji ograničavaju i preusmeravaju radikalističke i ekstremističke tendencije, na čijem osnaživanju treba raditi“, rekla je organizator skupa direktorka NVO Damad Zibija Šarenkapić. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi