Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Test za dansko državljanstvo ne znaju riješiti ni rođeni Danci

Zanimljivosti

Izvor: Nezavisne novine     06.07.2016 u 22:10 h 0

Test za dansko državljanstvo ne znaju riješiti ni rođeni Danci
FOTO: pixabay.com

Čak dvije trećine potencijalnih danskih državljana nije prošlo rigorozni test za državljanstvo, što je potvrdila i Inger Stjeberg, danska ministarka za integracije.


 Imigranti su novi test, koji je dio plana ove ministarke kako bi se "otežalo dobijanje danskog državljanstva", prvi put polagali prošlog mjeseca. Rezultati testa su krajnje poražavajući jer je samo 31,2 odsto kandidata položilo test, a njih 68,8 nije.

Još nakon prvih rezultata testa objavljenih u danskom listu "Politiken" mnogi su komentarisali da je fokus testa uglavnom bio na danskim istorijskim događajima i ličnostima. Nakon što je većina danskih medija na svojim veb-stranicama objavila test, ispostavilo se da su čak i rođeni Danci imali velikih problema pri rješavanju testa.

Inače, ovaj najnoviji test je zamijenio prethodni, koji je bio aktuelan za mandata prethodne danske vlade i koji je bio daleko lakši. Novi test se uglavnom fokusira na dansku istoriju i neophodno je pravilno odgovoriti na 32 od 40 pitanja, što znači da je 80 odsto neophodno za prolaz.

Raniji test je imao jedan savremeniji fokus i uglavnom se odnosio na pitanja integracije u dansko društvo. Nova verzija testa ima nekoliko bizarnih istorijskih pitanja, koja su naišla na kritiku danske javnosti.

Kandidati su morali znati kada je prvi film "Olsen Banden" premijerno prikazan, zatim o čemu se radi u baletskoj predstavi "Sylfiden" ili koliko je dugo živio danski kompozitor Karl Nilsen. Takođe, među pitanjima su bila i pitanja koliko danskih opština ima restorane sa tri "Mišelinove" zvjezdice, što čak i mnogi Danci ne znaju.

Stjebergova kaže da većina kandidata nije položila test jer se nisu potrudili da uče.

"Dansko državljanstvo je nešto vrijedno, posebno i test mora biti težak. Upravo zato je neophodno da nauče istoriju, ali i ostale bitne stvari za Dansku", izjavila je ministarka Stjeberg, dodajući da su svi dobili materijal za učenje, ali da se nisu potrudili i da nauče.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi