Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Organizacija koja će baciti Ameriku na koljena

Svijet

Izvor: Vesti-online     06.07.2016 u 18:34 h 0

Organizacija koja će baciti Ameriku na koljena
FOTO: pixabay.com

''Pošto su se Indija i Pakistan pridružile Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) globalni uticaj Vašingtona biće smanjen" izjavio je za Sputnjik politički analitičar Erik Drajzer.


- ŠOS je zaista shvaćen na više načina kao neka vrsta vozila kojim se Rusija i Kina zajedno približavaju - rekao je Drajzer. 

- Ta multilateralna međunarodna organizacija pruža potencijalnu platformu i forum za rešavanje konflikata. Mislim da imamo potencijalno novo sredstvo za sklapanje mira i donošenje prosperitetnih odluka - napomenuo je on. 

Uključivanje Indije i Pakistana u tu organizaciju je zapravo njeno prvo širenje od osnivanja 2001. godine. Zajedno sa drugim ekonomskim savezima Rusija i Kina i nekoliko bivših sovjetskih republika traže načine da obezbede uslove za razvoj svojih mogućnosti, nezavisno od uticaja Zapada. 

- Mislim da postoje brojni razlozi zašto postoji potencijal za postojanje trajnog saveza - objašnjava Drajzer. 

- Ako uzmete ove stvari zajedno, ono što ćete videti jeste jedna harmonična i koherentna strategija za stvaranje protivteže Zapadu. Drugim riječima, nešto što balansira sa unipolarnom hegemonijom SAD i NATO-a - dodaje on. 

Uprkos političkim sukobima između Indije i Pakistana, njihovo novo partnerstvo moglo bi da spreči mogućnost miješanja Vašingtona u odnose u Aziji. 

- Mogu li ove naizgled potpuno različite stvari, biti na neki način sjedinjene u formalnu vezu? Na kraju krajeva, to je ono što donosi dobrobit ovim zemljama, i, po mom mišljenju, to je ono čega se SAD plaše više nego bilo čega drugog - kaže Drajzer. 

Iran bi mogao biti sledeća zemlja koja će se pridružiti ŠOS-u, njegov razvoj mogao bi imati još veći uticaj na imidž američke hegemonije. 

- Ono što omogućava Iranu pristup velikim investicijama nema veze sa Zapadom. A to je opet ono što izaziva strah kod SAD i Evrope - napominje on. 

- Da li će Zapad prihvatiti da se takmiči sa kineskim naftnim kompanijama i ruskim kompanijama na iranskom tržištu? To bi bio razarajući geopolitički udarac za Vašington i bolje bi bilo da su zabrinuti zbog toga i da na to gledaju veoma pažljivo - zaključuje Drjazer. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi