Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šipovo okovano smećem, zaraza pred vratima

Bosna i Hercegovina

Izvor: Glas Srpske     06.07.2016 u 17:39 h 0

Šipovo okovano smećem, zaraza pred vratima

- Stanovnici Šipova strahuju da se njihovim gradom ne raširi zaraza jer radnici komunalnog preduzeća "Lisina" već više od deset dana ne odvoze smeće zbog čega se ulicama širi nesnosan smrad. Dok komunalci štrajkuju zbog neuplaćenih doprinosa, ulice su zatrpane smećem, a stanovnicima na ruku ne idu ni visoke temperature koje dodatno pogoršavaju situaciju.


 Mještanin Dragan Gajić kaže da osim što se  plaši zaraze koju bi smeće moglo prouzrokovati, žao mu je što se sve dešava upravo sada kada brojni stranci dolaze u Šipovo. - Uskoro počinje ZET festival koji će posjetiti veliki broj turista. Ljeti nam dolaze i stranci i pitam se kakav utisak na njih može ostaviti grad koji se kupa u smeću - kaže Gajić dodajući da najviše strahuju za djecu jer su deponije pred vratima.

 Predsjednik sindikata radnika preduzeća "Lisina" Božo Rakita ističe da su zaposleni stupili u štrajk 23. juna jer posljednjih 18 mjeseci nisu imali zdravstvenu zaštitu. Dodao je da radnici traže i uključenje nadležnih organa MUP-a i Tužilaštva RS u istragu o nezakonitim radnjama koje su radnike dovele u nezavidnu situaciju. - Poslije smjene rukovodstva doprinosi nam se uplaćuju retroaktivno, i sada nam nisu uplaćeni za devet mjeseci.

Topli obrok, regres i prevoz ne uplaćuje se godinama, jedino je plata redovna - priča Rakita. Uprkos teškoj situaciji radnici kažu da će ipak sjesti u kamione i početi odvoz smeća, ali od štrajka ne odustaju. - Zbog loše epidemiološke situacije odvešćemo smeće jer su temperature visoke i može doći do zaraze - kazao je Rakita. Dodao je da su ljuti na načelnika zato što je u ponedjeljak angažovao komunalce iz Jajca da vozi smeće.

-Riječ je o komunalcima koji su tokom rata prisvojili našu cisternu, godinama je koristili bez ikakve nadoknade. Zato smo im zabranili da rade naš posao - kaže Rakita. Direktor "Lisine" Dragica Dakić smatra da se problemi mogu riješiti drugačije, a ne na uštrb građana. - Na čelu preduzeća sam od septembra prošle godine, kada sam zatekla nagomilan dug od 862.000 KM.

Zatražili smo garanciju od opštine za podizanje kredita od oko 600.000 KM kako bismo zatvorili tri ranija kredita i izmirili dug za doprinose i prema dobavljačima - kaže Dakićeva. Ona je poručila da će problem biti riješen čim se odobri kredit i da nema potrebe za štrajkom. S druge strane predsjednik Skupštine opštine Šipovo Milan Plavšić podržava radnike ističući da nisu u štrajku radi hira, već zato što im je onemogućeno liječenje. - Većina tih ljudi je bolesna, radi po kiši, snijegu i suncu, a duže od godinu ne mogu ovjeriti knjižice - kaže Plavšić.

Dodaje da se ovo preduzeće sistemski uništavalo za vrijeme vladavine bivšeg direktora Milorada Piljića. - Zajedno sa načelnikom, Piljić je podigao dva kredita po 300.000 KM, a od tog novca opravdano je  tek 100.000 KM za nabavku polovnih vozila - tvrdi Plavšić. Načelnik Šipova Milorad Ćirko kaže da će potpisati garancije "Lisini", čim Skupština donese odluku.

- Problem je u radu Skupštine koja ne zasjeda jer ima dva predsjednika i dva potpredsjednika. I jedni i drugi zakazuju zasjedanje parlamenta, a niko nema kvorum. To je pat pozicija, a koplja se lome na komunalnom preduzeću - priča Ćirko. Istakao je da podržava radnike u traženju prava ali naglašava da ne mogu donositi odluke pogubne po građane.

- Pozvao sam komunalno preduzeće iz Jajca da odveze smeće jer se nagomilalo. Morao sam nešto preduzeti - kaže Ćirko. Za Plavšićeve optužbe kaže da su neosnovane, te da nema ništa se kreditima podizanim za vrijeme bivšeg direktora

. - Ako sumnjaju neka podnesu prijavu i neka se izvrši istraga. Garantujem da mene u toj priči neće naći - rekao je Ćirko.   Odluka parlamenta Skupština opštine Šipovo 31. decembra prošle godine donijela je odluku da opština bude garant za podizanje kredita od 350.000 KM, ali rukovodstvo preduzeća se ubrzo predomislilo i zatražilo kredit od oko 600.000 KM.

Međutim sjednica parlamenta sa ovom tačkom dnevnog reda nikako da se održi.   Zahtjevi radnika: - hitno uplaćivanje doprinosa na plate, kako bi se radnici mogli liječiti - istraga o nezakonitim radnjama koje su radnike dovele u nezavidnu situaciju 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi