Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Razbijen veliki mit začeća

Lifestyle

Izvor: B92     06.07.2016 u 15:32 h 0

Razbijen veliki mit začeća
FOTO: pixabay.com

Dobre vijesti za žene koje pokušavaju da zatrudne: Nova studija je pokazala da ne postoji razlog zbog kog bi radi začeća trebalo da se leži nakon odnosa.


Široko je rasprostranjeno vjerovanje da ležanje nakon seksualnog odnosa pomaže da se sperma “usmeri” u željenom pravcu. Isto vjerovanje je preneto i na žene koje se podvrgavaju vještačkoj oplodnji (tretman kojim se sperma direktno ubrizgava u matericu). 

Dvije studije su pokazale da petnaestominutno ležanje u krevetu nakon vještačke oplodnje zaista povećava stopu uspjeha. Međutim, te studije su bile male. Nova, veća studija, sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Amsterdamu, osporava ta verovanja. 

Istraživači su nadgledali 479 žena koje su podvrgnute tretmanu vještačke oplodnje (većina njih je prošla kroz više ciklusa) i prikupili su informacije od skoro 2.000 ciklusa. 

Žene su nasumično odabrane da odmah poslije tretmana ustanu, ili da leže u krevetu 15 minuta. 

Rezultati su pokazali da je 32 odsto žena koje su nakon tremana odmarale u krevetu zatrudnelo, nasuprot 40 odsto žena koje su zatrudnele, a koje su odmah nakon tremana ustajale.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi