Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rusija dobija ''avion Sudnjeg dana''

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     06.07.2016 u 14:19 h 0

Rusija dobija ''avion Sudnjeg dana''

Voronješko akcionarsko društvo za konstrukciju aviona u 2016. godini predaće Ministarstvu odbrane Rusije vazdušni punkt za strateško upravljanje (takozvani „avion Sudnjeg dana“) na osnovi aviona Il-96-400, izjavio je zamjenik ministra odbrane Jurij Borisov.


U okviru provjere obavljanja državne odbrambene narudžbine za 2016. godinu, zamjenik ministra izvršio je inspekciju voronješkog preduzeća, gdje se upoznao sa tokom pravljenja aviona Il-96 i An-148 i pregledao proizvodne platforme pripremljene za izgradnju aviona Il-112V.

Vazdušni punkt za strateško upravljanje na osnovi Il-96-400 postaće treća generacija ovih sistema. Krajem 2015. Ministarstvo odbrane dobilo je punkt za strateško upravljanje druge generacije, koji je napravljen na osnovi aviona Il-80.

Osim Rusije, ovakva tehnika postoji još samo u SAD. Tamo je ovakav sistem nazvan „avion Sudnjeg dana“. Vazdušni punkt strateškog upravljanja namjenjen je za primjenu u uslovima operativnog raspoređivanja trupa, odsustva zemaljske infrastrukture, kao i u slučaju kvara zemaljskih upravljačkih punktova, elemenata i linija veze.

U Ministarstvu odbrane takođe su istakli da je posebna pažnja na sastanku posvjećena pitanju pripreme za proizvodnju lakog vojno-transportnog aviona Il-112V.

„Avion je nov, za sada je u fazi razvoja. U skladu sa odlukom vrhovnog komandanta njegov prvi let treba da se izvrši najkasnije u julu 2017. godine.“

Prema njegovim riječima, prema planu se realizuje ugovor za avione An-148.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi