Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čilkotov izvještaj: Velika Britanija neopravdano ušla u rat u Iraku

Svijet

Izvor: B92     06.07.2016 u 13:39 h 1

Čilkotov izvještaj: Velika Britanija neopravdano ušla u rat u Iraku

Velika Britanija se odlučila na vojnu invaziju u Iraku prije nego što su iscrpljena sva mirna rješenja, navodi se u dugo čekanom izvještaju Džona Čilkota.


U izvještaju "Istraga o Iraku" se dodaje da obavještajni podaci koji su opravdavali odluku o intervenciji nisu bili dovoljno čvrsti.

"Procejne o prijetnji koju predstavlja Sadam Husein su bile predstavljane sa neopravdanom sigurnošću. Konsekvence intervencije u Iraku su bile potcjenjene, a planiranje invazije nije bilo adekvatno", rekao je Čilkot.

Istraga koja je trajala sedam godina i koštala je deset miliona funti trebalo bi da baci novo svjetlo na odluku Britanije i Tonija Blera da se uključi u borbu protiv Sadama Huseina. Cio izveštaj izrađen je u 12 tomova, a biće objavljen u cjelosti na internetu.

Čilkot je rekao da je istraga ustanovila da su SAD i Britanija podrivali autoritet Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tako što su insistirali na vojnoj intervenciji, prije nego što su iscrpljene sve mirne alternative.

"Bler je obavještajna saznanja o oružju za masovno uništenje predstavio parlamentu sa sigurnošću koja nije imala utemeljenje. Bler je rekao da postoji realna opasnost da se teroristi domognu takvog oružja, a bio je upozoren da bi invazija samo uvećala opasnost od Al Kaide i tako uvećala takvu mogućnost", rekao je Čilkot.

Kako je podvukao, sada je jasno da je politika prema Iraku "građena na osnovu loših obavještajnih podataka i projcena".

"Takve procjene niko nije dovodio u pitanje, a to je moralo da se učini", rekao je Čilkot.

U iščekivanju ovog izveštaja, bivši predsjednik škotske vlade Aleks Salmond izjavio je da bi bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru moglo da se sudi za ratne zločine pred škotskim sudom.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. То псето је намјерно кривотворило резултате истраге о нуклеарном програму у Ираку и притискало Буша да разори Ирак.Резултат: 179 погинулих британских војника, око 400 америчких, а од 100.000 до милион Ирачана и милиони прогнаних.Створена ИД.
    Наваљивао на Клинтона да бомбардује Југославију, Либију, Судан Египат, ...
    Сада ровари по бијелом свијету држећи предавања и дијелећи савјете за велике паре како тамошњи властодршци да израбљују свој народ и како да се одрже на власти.
    Држао је предавања и Српској влади, а помиње се и као савјетник премијера чију је земљу бомбардовао.
    Да ли постоји казна за оваквог човјека?

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi