Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Seksualno ropstvo: Džihadisti prodaju žene preko mobilne aplikacije

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     06.07.2016 u 10:34 h 0

Seksualno ropstvo: Džihadisti prodaju žene preko mobilne aplikacije

Džihadisti Islamske države formirali su bazu podataka o jazidskim ženama koje drže u seksualnom ropstvu, kako bi ih spriječili da pobjegnu, a prodaju ih preko aplikacije na pametnim telefonima.


Neke od žena koje su uspjele da pobjegnu, kao i jazidski aktivisti, rekli su agenciji AP da se u bazi nalaze fotografije oko 3.000 žena s imenima njihovih "vlasnika" i da džihadisti ubijaju krijumčare koji oslobađaju zarobljenice.

Prema njihovim riječima, ekstremisti pomoću aplikacija na pametnim telefonima prodaju žene jedni drugima.

Jazidski aktivisti, čije su žene i djecu zarobili džihadisti, pokazali su AP jedan od postova na arapskom jeziku, u kojem se na prodaju nudi 12-godišnja djevojčica po cijeni od 12.500 dolara.

Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte i žive na sjeveru Iraka i u Siriji.

Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, islama i hrišćanstva, sunitski ekstremisti Islamske države smatraju jeretičkom.

U Iraku je prije rata živjelo oko pola miliona Jazida, a njihov broj je danas nepoznat.

Islamisti su u avgustu 2014. godine oteli više hiljada jazidskih žena i djece, a krijumčari su otada dnevno uspjevali da oslobode 134 zarobljenika.

Broj oslobođenih je, prema podacima kurdskih vlasti u Iraku, posljednjih nedjelja pao na svega 39 osoba dnevno.

Islamska država gubi teritorije koje su donedavno bile pod kontrolom njenog samoproklamovanog kalifata u Iraku, ali sve jače steže obruč oko žena i djevojaka koje drži kao seksualno roblje.

Nadija Murad, jedna od onih koje su uspjele da pobjegnu, pojavila se nedavno pred američkim Kongresom i Evropskim parlamentom i pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne Jazidima.

"Islamska država ponosna je na ono što je učinila Jazidima. Ona ih koristi kao žive štitove, a zabranjeno im je da odu. Gdje je svijet u svemu tome", rekla je Murad poslanicima Evropskog parlamenta.

Kurdske lokalne vlasti u Iraku pomagale su siromašnim jazidskim porodicama koje su krijumčarima platile 15.000 dolara za oslobađanje njihovih rođaka, ali za to više nemaju sredstava zbog ekonomske krize nastale padom cijena nafte i ratom protiv islamista.

(AP)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi