Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Terorista Jašarević vrbuje zatvorenike u KPZ Zenica za vehabije

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     06.07.2016 u 10:33 h 2

Terorista Jašarević vrbuje zatvorenike u KPZ Zenica za vehabije

Čim neko od novih osuđenika Bošnjaka dođe u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Zenica, Mevlid Jašarević ga odmah vrbuje u sobu. Poslije 10 do 15 dana primijetite da taj zatvorenik pusti bradu. Jašarević ih ''prevodi'' u vehabije.


To tvrdi zatvorenik zeničkog KPZ-a, koji je bio smješten u ćeliji do one gdje se nalazi vehabija koji je na 15 godina zatvora osuđen za terorizam, i to zbog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu.

"Neki se predomisle, obriju se, neće da ga slušaju, ali on je njihov vaspitač. U Mevlidovoj grupi ima ih više i kada izlaze u šetnju sastaju se, drže se zajedno. Uvijek u zatvoru nose kratke hlače, brade su pustili. Ma, niti se šišaju, niti se briju", ističe sagovornik "Nezavisnih", čije ime i prezime ne navodimo iz bezbjednosnih razloga.

Sudeći po riječima našeg izvora, Jašarević ne gubi vrijeme dok služi zatvorsku kaznu.

"Vidjeli ste šta se desilo u Zvorniku, u Sarajevu. Svaki napad kada se dogodi slavi se kod Mevlida Jašarevića u sobi", navodi naš sagovornik.

Da se Jašarević nije odrekao mračne prošlosti, potvrđuje još jedan zatvorenik, čije je ime, takođe, poznato redakciji "Nezavisnih".

"Ima bradu do po stomaka! I ne samo on, ima takvih koliko hoćete", ističe ovaj zatvorenik, koji dodaje da se Jašarević vratio vehabizmu.

Komentar na ove tvrdnje pokušali smo dobiti od rukovodstava zeničkog KPZ-a, kao i od Jašarevića, ali u tome nismo uspjeli.

Pitanja za KPZ i Jašarevića, u skladu sa dosadašnjom praksom, poslali smo Federalnom ministarstvu pravde, ali konkretnog odgovora nije bilo.

"Po uputi Hidajeta Trake, pomoćnika za izvršenje kaznenih sankcija u Federalnom ministarstvu pravde, informiram vas da je osuđenik kojeg spominjete osuđen od strane Suda BiH pa je stoga neophodno da se svojim zahtjevom obratite Ministarstvu pravde BiH", rečeno nam je u Federalnom ministarstvu pravde, a iz Ministarstva pravde BiH nismo dobili odgovore.

Senad Dupovac, koji je tokom postupka bio branilac Jašarevića, potvrdio nam je da svog klijenta viđa, otprilike, jednom u dva mjeseca.

Dupovac dodaje da ne zna kakva su Jašarevićeva razmišljanja, ističući da kod njega navrati tek kada ode u KPZ Zenica zbog nekog drugog.

"Pa, pravo da vam kažem, on je sada u izolaciji i ne vjerujem da bi bio u stanju da to radi. Nisam čuo za to. On je iza brave i smanjene su mu mogućnosti za djelovanje po tom pitanju. Izađe vjerovatno u šetnju, ali nisam čuo da je takav autoritet, vjerujte mi", naglasio je Dupovac.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011. godine.

Sudski postupak koji je protiv njega vođen nije prošao bez incidenata, pa je, primjera radi, odbijao da ustaje, a izražavao je nezadovoljstvo i zbog toga što je morao da skine kapu s glave.

"Najveća greška mi je bila što sam prebrzo ispucao sve metke iz svog 'kalašnjikova'. Sve vrijeme dok sam pucao ispred Ambasade SAD u Sarajevu nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem", rekao je Jašarević u jednoj emisiji nakon što je osuđen.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Treba ga pustit kad se postrojavaju druge bradonje u Višegradu.

  2. Treba tok krmka roknut što prije.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi