Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rade aplikaciju koja će telefon pretvoriti u pravi detektor laži

Nauka i tehnologija

Izvor: 24sata.hr     05.07.2016 u 19:14 h 0

Rade aplikaciju koja će telefon pretvoriti u pravi detektor laži
FOTO: pixabay.com

Kanadski znanstvenici rade na softveru koji će čitati emocije iz protoka krvi u vašem licu, ali na isti način žele prepoznati i kada netko laže, što bi moglo imati primjene u redarstvu, ali i na spojevima


U bliskoj budućnosti uz aplikaciju na telefonu mogli bi znati kako nam ide na prvom spoju, odnosno je li druga strana jednako zagrijana kao i vi, a isto tako mogli bi ga koristiti i učitelji.

Takvu budućnost u kojoj naši telefoni postaju i pravi detektori laži zamišlja startup NuraLogix iz Toronta. Oni rade na softveru za obradu slike, odnosno pokušavaju dekodirati emocije tako što mjere protok krvi kroz lice. Iza projekta stoji neuroznanstvenik Kang Lee koji objašnjava kako se stvar temelji na tome da osnovne emocije imaju specifične uzorke u protoku krvi koji su izvan naše kontrole, a razlikuju se kad govorimo istinu ili lažemo. 

Koristeći snimke s kamere telefona, softver će vidjeti promjene u boji kože i moći ih usporediti sa prosječnim stanjima. Tako je studija iz prošle godine pokazala da je ljutnja povezana s više krvi u licu i crvenilom kože, dok je kod tuge smanjeni protok krvi i crvenilo kože u odnosu na neutralna stanja. 

Što se otkrivanja laži tiče, psiholozi godinama prate određene markere za prevaru, poput verbalnih znakova ili mikro izraza lica. Lee je sa timom radio na temelju tih istraživanja te su razvili algoritam koji je pratio promjene u protoku krvi na licima. Za Motherboard je rekao da se njihovom metodom može neinvazivno i na daljinu ili čak potpuno tajno otkriti laže li netko, no da ova metoda ne bi prošla stroge kriterije poligrafa u pravosuđu. No, dodaje da bi ovakva aplikacija mogla biti korisna učiteljima. Napominje kako mnoge studente muči tjeskoba oko matematike, ali da se srame to priznati, pa bi njima na taj način mogli ranije pomoći. 

Očekuju da će ova aplikacija za korisnike biti spremna kroz nekoliko godina.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi