Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Legendarni Route 66 postaje ''solarni put''?

Automoto

Izvor: B92     05.07.2016 u 15:29 h 0

Legendarni Route 66 postaje ''solarni put''?

Vlasti američke savezne države Misuri planiraju da postave solarne ploče na dijelu čuvene istorijske saobraćajnice Route 66. Tako dobijena energija koristila bi se za osvjetljenje puta, ali i za topljenje snijega i leda na dionicama koje su izložene sniježnim padavinama.


Ideja o takozvanim "solarnim putevima" nije nova. U posljednjih nekoliko godina širom svijeta pokreću se inicijative da se saobraćajnice, parkinzi i druge površine po kojima se kreću automobili popločaju solarnim panelima, koji bi osim generisanja energije za spriječavanje stvaranja leda i taloženja snijega služili i za proizvodnju struje za objekte u blizini puteva. 

Najnovija inicijativa u tom smijeru pokrenuta je od strane ministarstva saobraćaja u Misuriju. Za početak, solarne ploče bile bi postavljene samo na jednom malom dijelu čuvenog puta Route 66, koji se proteže od Čikaga do Kalifornije. Projekat se izvodi u saradnji sa kompanijom Solar Roadways, koja je konstruisala specijalne solarne panele dovoljno izdržljive da podnesu masu automobila i otporne na vremenske uslove. 

Osim što će generisati električnu energiju, ovi paneli će svijetliti u mraku s obzirom da imaju ugrađene LED sijalice. Višak električne energije će se preusmjeriti u elektromrežu i može se koristiti za snabdevanje korisnika strujom. 

Jedna od prednosti solarnih puteva je ta što su sastavljeni od modularnih jedinica, koje se po potrebi (usljed oštećenja ili kvara) mogu lako zamijeniti. Ipak, najveća prepreka za masovnu upotrebu solarnih ploča na putevima za sada je njihova visoka nabavna cijena, kao i cijena održavanja jednog takvog puta. 

Šta je to Route 66? 

Ovaj istorijski put, koji je sagrađen davne 1926. godine, zvali su još i "glavnom ulicom Amerike". Protezao se od Čikaga do Santa Monike u Kaliforniji. Kada je sagrađen, bio je dugačak blizu 4.000 km i predstavljao je žilu kucavicu koja povezuje srednji američki zapad sa obalom Pacifika. 

Danas je izgubio svoj prvobitni značaj, zahvaljujući mreži autoputeva koji su i međuvremenu povezali sve dijelove SAD, ali je ostao poznat prije svega kao istorijski spomenik, odnosno turistička atrakcija.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi