Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BiH državljani sa Interpolove potjernice: Izmiču policiji, traže ih zbog ubistava, pljački...

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     05.07.2016 u 09:15 h 0

BiH državljani sa Interpolove potjernice: Izmiču policiji, traže ih zbog ubistava, pljački...

Hladnokrvna ubistva, brutalna silovanja, šverc droge i slični teški delikti upisani su u policijske dosijee opasnih kriminalaca iz BiH, za kojima traga Interpol.


Na potjernicama Međunarodne kriminalističko-policijske organizacije nalazi se čak 160 imena iz BiH, od kojih su neka svima dobro poznata, jer je riječ o ljudima koji imaju izuzetno mračnu prošlost.

Osim famoznog pripadnika Islamske države Jasmina Keserovića (22), zbog terorizma su na listi i Edin Pečenković (53), koji je otišao u Siriju 2013. godine, ali i još četiri lica, i to Sulejman Mešanović (28), Ibro Ćufurović (21), Ramo Grahović (49) i Senad Kasupović (36).

Sve ih traži BiH radi odsluženja zatvorske kazne zbog organizovanja terorističke grupe i srodnih krivičnih djela.

Zbog silovanja je na potjernici pet bh. građana, uključujući i Senada Kajtezovića (35) iz okoline Velike Kladuše, koji je optužen da je to krivično djelo počinio 2003. godine.

Navedeno je u optužnici da je 29. jula te godine svojim golfom povezao tada osamnaestogodišnju Maju M. do kamenoloma u mjestu Marjanovac i silovao je pod prijetnjom da će je ubiti.

Optužnica protiv njega potvrđena je šest mjeseci kasnije, ali do suđenja uopšte nije došlo, jer je on izbjegavao dolazak u sud, a zatim i umakao, kako se vjeruje - u Francusku.

Alarmantno je i to što se čak 26 bh. državljana nalazi na Interpolovim potjernicama zbog ubistava, s tim što se dio odnosi i na zločine počinjene tokom prošlog rata u BiH.

Na primjer, navedeno je ime Alberta Topića (45), koji je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, jer je sa još jednim vojnikom 1993. ubio čak devet članova jedne porodice, u selu Mokronoge, kod Tomislavgrada.

Zbog ubistva se traga i za Mervanom Šljivarom (35), kojeg terete da je u septembru 2014. u Cazinu učestvovao u likvidaciji Nedžada Kličića, zvanog Krajiški Rambo. Štaviše, Šljivar je početkom ove godine ranjen u Ljubljani, ali nije izručen bh. organima, jer ima i slovenački pasoš.

Na spisku je i Džemal Kapetanović, kojeg potražuju češke vlasti radi odsluženja zatvorske kazne zbog optužbi za pokušaj ubistva, proizvodnju narkotika te njihovo posjedovanje i prodaju.

Imovinski delikti su takođe čest razlog zbog kojeg su bh. građani završili na potjernicama. Tako je, primjera radi, u bjekstvu i Ratko Pantoš (38), Prijedorčanin, koji je pobjegao iz bihaćkog zatvora, gdje je izdržavao kaznu od pet godina zbog teškog razbojništva.

I nekoliko žena iz BiH je na potjernicama, uključujući i poznatu kraljicu džeparoša Sabahetu Džindo, koja je do sada više puta hapšena, ali i Bojanu Mitić, člana međunarodne bande "Pink Panter", koja ima i bh. državljanstvo.

Inače, sama BiH traga za oko 120 osoba preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. U Kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene.

"Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju da li je u interesu istrage ili pronalaska traženog lica da potjernica bude javno objavljena", navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i Kancelarija Interpola za BiH.

Lica sa potjernica

Albert Topić

Optužba: Ubio devet lica

Mervan Šljivar

Optužba: Ubistvo

Džemal Kapetanović

Optužba: Pokušaj ubistva, zloupotreba droga

Senad Kajtezović

Optužba: Silovanje

Jasmin Keserović

Optužba: Organizovanje terorističke grupe

Edin Pečenković

Optužba: Organizovanje terorističke grupe

Ratko Pantoš

Optužba: Teško razbojništvo

Sabaheta Džindo

Optužba: Krađe

Bojana Mitić

Optužba: Oružana pljačka


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi