Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

OSVEŽITE SE UZ DOMAĆI VIŠNJEVAC: Najjednostavniji recept za slatki aperativ

Lifestyle

Izvor: Kurir     04.07.2016 u 20:52 h 0

OSVEŽITE SE UZ DOMAĆI VIŠNJEVAC: Najjednostavniji recept za slatki aperativ
FOTO: pixabay.com

Sezona višnji je u punom jeku. Ovo kiselkasto-slatko voće možete iskoristiti za pripremu poslastica, kompota, sirupa za razređivanje, ali i ukusnog višnjevca - slatkog aperitiva kojeg svi volimo.


Ako ga još nikada niste pravili ili pak želite isprobati neku novu tehniku, ovaj recept je kao stvoren za vas. Donosimo recept za najjednostavniji višnjevac. 

Sastojci: 

- Višnje 

- Rakija 

- Šećer 

- Staklena tegla 

Postupak pripreme: 

1. Višnje operite i uklonite peteljke i lišće. 

2. Na dno veće tegle poslažite red višanja. 

3. Potom preko njih posipajte šećer u debljem sloju. 

4. Preko sloja šećera ponovno poslažite red višanja, pa red šećera. 

5. Ponavljajte postupak sve dok tegla nije napunjena gotovo do vrha. 

6. Teglu s višnjama odložite na sunce i poklopite s tanjirićem (nikako s poklopcem). 

7. Kada se šećer potpuno otopi, teglu do vrha napunite rakijom, lagano promešajte i zatvorite poklopcem. 

8. Višnjevac odložite u osavi i ostavite da odstoji barem mjesec dana.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi