Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

CIO ŽIVOT SMO BILI U ZABLUDI: Plavi dio nikada nije trebalo da briše hemijsku. Evo čemu služi!

Zanimljivosti

Izvor: Kurir     04.07.2016 u 13:52 h 1

CIO ŽIVOT SMO BILI U ZABLUDI: Plavi dio nikada nije trebalo da briše hemijsku. Evo čemu služi!

Da li ste znali da plavi dio gumice nikada nije trebalo da briše trag hemijske olovke? Evo za šta je zapravo trebalo da bude korišten…


Skoro svaka osoba je bar jednom u životu imala ovakvu gumicu, živjeći u ubjeđenju da plavi kraj predstavlja dio gumice koji briše tragove hemijske olovke. 

Ali stvar je zapravo malo drugačija. Svako kada bi i pokušao da briše, ne bi baš najbolje uradio posao i papir bi se češće pocijepao i pravio štetu, nego što bi se nešto obrisalo. 

Plavi kraj je zapravo bio namijenjen za brisanje oznaka koje su napisane olovkom na debelim i teškim papirima. 

Mekani kraj roze ili narandžaste boje napravljen je za mekše papire, koje bi plavi dio pocepao. Koristi se i za precizno brisanje svijetlih tragova na tamnim površinama. 

Na klasičnom papiru, uklanjanje tragova hemijske može biti veoma teško i naporno. Plavi kraj gumice je veoma grub čak i za deblji i grublji oblik hartije. 

Ok, većina nas je vjerovala da je plavi dio služio za brisanje onog napisanog hemijskom olovkom, a narandžasti za brisanje onoga napisanog grafitnom olovkom i nakon ovog teksta mislite da smo konačno riješili misteriju koja nas prati od djetinjstva? Ali onda smo naišli na nešto novo što nas je dodatno zbunilo – zašto postoji zašiljeni dio na krajevima gumica, i čemu bijela traka u sredini?


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Ako je to tacno, zasto je onda na plavom kraju gumice nacrtan vrh od penkale?

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi