Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Interpol traga za 121 kriminalcem iz BiH

Hronika

    04.07.2016 u 13:44 h 0

Interpol traga za 121 kriminalcem iz BiH

Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. Najviše lica se traži zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubistava.


Ukupan broj osoba za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je u pitanju samo podatak o broju raspisanih potjernica, u kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene.

Navode da nadležni organi odlučuju da li je u interesu istrage da raspisivanje potjernice bude javno ili ne.

“Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju da li je u interesu istrage ili pronalaska traženog lica da potjernica bude javno objavljena”, navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i kancelarija Interpola za BiH.

Prema javno objavljenim potjernicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima. Raspisane su potjernice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela.

Zbog pljački i krađa traga se za 20 lica, zbog trgovine drogom za 19, a 16 potjernica je raspisano zbog ubistva ili pokušaja ubistva.

Međunarodna potjernica se raspisuje kada se utvrdi da je traženo lice napustilo BiH. Ukoliko bude pronađeno u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH se dostavlja ekstradicijska dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe.

U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravde BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhapšenih po potjernicama.

Činjenica je da se u mnogim slučajevima odbjegli skrivaju godinama i da ekstradicijske procedure traju dugo.

U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i hapšenja odbjeglog zavisi od više faktora.

“Nekada traženo lice koristi lažno ime ili identifikacijske dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi”, kažu u Interpolu.

(BIRN)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi