Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Gradonačelnik Rija 30 dana pred Olimpijadu: Država čini užasan posao

Rio 2016

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     04.07.2016 u 13:05 h 0

Gradonačelnik Rija 30 dana pred Olimpijadu: Država čini užasan posao
FOTO: pixabay.com

Ostalo je tačno 30 dana do početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru čiji gradonačelnik tvrdi da policijsko rukovodstvo ne čini napore da spriječi naširoko rasprostranjen kriminal u toj zemlji Južne Amerike pred veliko takmičenje


Loše stanje te nedostatak autoriteta dodatno potpomažu kriminalne bande koje haraju Rijom, rekao je Eduardo Paes za CNN.

"Ja poštujem policiju ali mislim da oni nemaju rukovodstvo. Ljudi moraju imati sigurnost. Mislim da je sve otišlo van kontrole. Nasilje je veliki problem u Riju i država radi strašan, užasan posao. U svemu smo zakazali, kako u politici rada tako i u brizi o građanima", rekao je Eduardo Paes za CNN.

Njegovi komentari uslijedili su nedugo nakon što je Sidney Levy, izvršni direktor Organizacionog odbora za Olimpijske igre izjavio je kako je njegova najveća briga sigurnost na takmičenju te da "manjak u budžetu" može ugroziti sigurnost tokom Igara koje će biti održane od 5. do 21. augusta.

Tada je rekao da brazilske vlasti tokom Olimpijade planiraju rasporediti oko 85.000 pripadnika sigurnosnog osoblja koje proteklih mjeseci nije dobijalo nikakve naknade za prekovremni rad.

Zbog sve jačeg pritiska javnosti prošle sedmice je vlast u Riju od federalne vlade zatražila hitna sredstva kako bi policajci bili isplaćeni.

Nakon što su organizatori Olimpijade više puta kritikovani zbog kašnjenja sa radovima na olimpijskim borilištima te manjkavih pomaka na suzbijanju zika virusa, za policajce je prošle sedmice odobren paket pomoći od 850 miliona dolara.

Situacija se dodatno pogoršala kada su na ulice izašli policijski službenici noseći Rijom transparente sa natpisima: "Dobrodošli u pakao" te "Policajcima i vatrogascima se ne plaća, ko god dođe u Rijo neće biti siguran".

Šest sedmica prije početka Olimpijade guverner Rija Francisco Dornelles u intervjuu za brazliski list "O Globe" izjavio je kako bi takmičenje moglo biti "veliki neuspjeh".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi