Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Microsoft je platio previše za LinkedIn

Nauka i tehnologija

    04.07.2016 u 11:41 h 0

Microsoft je platio previše za LinkedIn

Microsoft je najavio prošlog mjeseca da preuzima LinkedIn za 26,2 milijardi dolara, a iako sama akvizicija nije preveliko iznenađenje, mnogi analitičati smatraju da je u pitanju previše novca. Iako sam Microsoft nije komentarisao cijenu koju mora da plati za LinkedIn, izgleda da je kompanija učestvovala u nadmetanju sa drugim kompanijama.


Podnesak koji je podnijet pred američkom komisijom otkrio je da Microsoft nije bio jedina kompanija zainteresovana za kupovinu LinkedIn-a, jer su i Salesforce, Google i Facebook takođe podnijeli svoje ponude za preuzimanje ove kompanije. Microsoft i LinkedIn su se prvi put zvanično sreli u februaru kako bi diskutovali o ovoj mogućnosti. Ipak, u martu je bilo još sastanaka sa predstavnicima drugih zainteresovanih strana, za koje se vjeruje da su Google, Facebook i Salesforce.

Microsoft i Salesforce su bile dvije strane koje su navodno konstantno povećavale ulog u licitaciji, dok su Google i Facebook odlučili ipak da napuste ovo svojevrsno licitiranje. Salesforce je nastavio borbu protiv Microsoft-a za preuzimanje LinkedIn-a do kraja, ali su u Redmondu pobedili nakon što su pristali da plate 196 dolara po akciji. Salesforce jeste ponudio 200 dolara ali u akcijama i kešu, a LinkedIn je želio ponudu isključivo u kešu. Microsoft je na kraju zbog velike konkurencije morao da plati pet milijardi više za LinkedIn nego što je smatrao da vrijedi.

(Softpedia)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi