Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Javna i tajna politika dva dobra druga

Bosna i Hercegovina

    04.07.2016 u 09:44 h 0

Javna i tajna politika dva dobra druga

Dragan Čović i Milorad Dodik nedavno su tajno posjetili Miroslava Lajčaka, visokog funkcionera Slovačke, koja je 01.07. preuzela predsjedavanje EU. Čović i Dodik dogovarali su, kako se nezvanično tvrdi, sa Lajčakom ubrzanje puta BiH ka EU za vrijeme predsjedavanja Slovačke, što je baš začuđujuće, jer Dodik ne priznaje BiH.


Lajčak im je sugerisao da ubrzaju reformske procese kako bi Slovačka pomogla BiH na putu ka EU. Nejasno je zašto režimski mediji nisu objavili ovu Dodikovu posjetu Lajčaku, niti su HDZ-ovi mediji objavili da su dva najučinkovitija agenta hrvatskih nacionalnih interesa u BiH bili u posjeti slovačkom diplomati.

Dodik je obećao da će sve učiniti za BiH, dok RS nije spominjao. Jedan od najznačajnijih Dodikovih i Čovićevih zajedničkih postupaka na ubrzanju BiH ka EU jeste odluka o metodologiji popisa stanovništva u BiH, koju je donio Velimir Jukić.

Drugi dio dogovora je da za Jukićevo nametanje odluke optuže Borjanu Krišto.Treći dio je pokušaj izazivanja sukoba SDA i SDS-a, kako bi se SNSD, srpsko krilo HDZ-a BiH, uvukao u Savjet ministara BiH.

Nije mi poznato koliko je Lajčak ovaj put “uzeo za ruke”. Dok je bio visoki predstavnik u BiH, njegovi gobleni bili su baš skupi. Ljetovanje u Dubrovniku košta. Košta i proširenje placa u centru Banjaluke. Osim ako niste premijer, pa vam gradska uprava da kvadrate ispod svake cijene.Kriza je baš velika, čim su popusti toliki. Gradska uprava razumije Vladu RS, sve njene teškoće, pa je premijerka proširenje placa u Centru dobila po 40% nižoj cijeni od uobičajene na Periferiji Grada. Imam sve cifre, uskoro opširnije.

Ako je Grad mogao dati Budi Stankoviću džaba stotine dunuma, što ne bi premijerki dao po sniženju.

Uzgred, Slobodan Gavranović pokušava da opere ruke od kriminalne akcije “Spasimo Budu”, kojom su Grad, Pravobranilaštvo & co počinili niz teških krivičnih djela i Budi Stankoviću omogućili da ozakoni otimačinu cca 30 dunuma zemljišta.

Budo je tuđe zemljište prodao firmi “Bingo” za  7,3 miliona KM. Grad je tužio, a Mirko Stojčinović, pravobranilac, uz dogovor sa Gavranovićem, tužbu povukao, kako Budo ne bi morao da vrati 7,3 miliona. Ili da Grad plati odštetu od 30 miliona “Bingu”, jer su ih prevarili.

Onda je Vasković sve objavio, pa je Gavranović odlučio da se pokuša izvući iz cijele te priče, žrtvujući Stojčinović Mirka. Stojčinović Mirko je shvatio.

Igra Prevaranata je još u toku. Fantomke su u Banjaluci pravi modni hit. I u supermarket se ide s njima. Po fasungu, pa ko fasuje.

Izvor: Bum Magazin


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi