Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

"Fajl 17" krije konačnu istinu o napadu 9/11?

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     03.07.2016 u 18:22 h 0

FOTO: Nezavisne novine

VAŠINGTON - Američka vlada skinula je oznaku povjerljivo sa izvještaja na kojem se nalazi lista od 30 osoba koje istražitelji traže radi novih dokaza o napau 11. septembra.


Dokument poznatiji kao “Fajl 17” mogao bi da otkrije šta piše u tajnih 28 stranica izvještaja o terorističim napadima na Njujork i Vašington, a koji navodno dokazuje umiješanost Saudijaca. “Mnogo podataka iz Fajla 17 je napisano na osnovu onoga što piše u tih 28 strana”, rekao je bivši senator Floride Bob Grejam.

Grejam vjeruje da su napadači imali značajnu vezu sa Saudijskom Arabijom. “U tom dokumentu piše ‘Evo, još dodatnih pitanja na koja nema odgovora i zašto vjerujemo da bi Komisija o 9/11, FBI i CIA trebalo da pronađu odgovore“, dodao je Grejam.

Među 30 imena su i Fahad al-Tumari i Omar al-Bajumi. Al-Tumari je imam u jednoj džamiji u Kulveru u Kaliforniji, a osumnjičen je da je pomagao napadačima. Saudijac Al-Bajumi je takođe navodno pomagao teroristima u San Dijegu 2000. godine. “Al Bajumi ima značajne veze sa saudijskom vladom i mnogi pripadnici lokalne zajednice muslimana u San Dijegu vjeruju da je on zapravo saudijski obavještajac“, piše u izvještaju.

Al Bajumi je napustio SAD nekoliko nedjelja prije napada. Ranije je šef CIA Džon Brenan rekao da će 28 strana izvještaja biti objavljeni, ali da oni ne sadrže dokaze o tome da je Saudijska Arabija umiješana. “Vjerujem da će tih 28 strana da budu objavljeni i to podržavam jer će tada svi vidjeti da Saudijci nemaju veze s tim“, rekao je Branan.

Predsjednik SAD Barak Obama naredio je da se skine oznaka povjerljivo sa tog dijela izvještaja još 2014. godine. Objavljivanje je ranije blokirao Džordž Buš, jer navodno nije želio da remeti odnose SAD i Saudijske Arabije. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi