Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Upoznati sebe: Srce je duša svijeta, a ne samo pumpa

Lifestyle

Izvor: Nezavisne novine     03.07.2016 u 15:45 h 0

Upoznati sebe: Srce je duša svijeta, a ne samo pumpa
FOTO: Nezavisne novine

Prošli put u kolumni sam računala koliko je dug put od srca do uma, pa sam razmišljala više o putu nego o srcu, ali sad treba dati, kako kaže izreka, Cezaru ono Cezarovo, a naše srce je naš Cezar.


Ali neka nam nauka priča oduvijek o njemu kao pumpi. Sjećam se kako nas je profesor u to ubjeđivao i učio da prisluškujemo njegov rad, kad se stisne i pusti krv i kad se širi, to jest kad se puni. I priznajem da je moj put do uma trajao zaista dugo.

Nije da ga nisam slušala i da ga nisam čula, ali negdje oko tridesete godine morala sam prihvatiti neke njegove razloge jer je počelo da se buni. To moje srca, taj organ što radi kao pumpa, počeo je da radi kao neki stari, otrcali automobil.

Niko me nije bio uputio da ga pitam šta mu nedostaje, šta voli i voli li zaista ono što mu nudim. I tada još nisam stavila u relaciju ni Dantea, ni Petrarku ni njihovu ljubav za Beatrice i za Lauru. Dante je u svojoj devetoj godini vidio po prvi put djevojčicu kojoj je dao srce. Ne samo ono što pumpa krv, nego ono što osjeća i koje je povezano sa dušom i osjeća dušu svijeta, "anima mundi".

I kad je počelo da se buni to moje srce i kad sam morala da se preupitam o njegovim potrebama, ne samo one koje je razum sugerisao, onda sam shvatila da u tom mom malom organu kuca prirodnim ritmom "duša svijeta". To je ono srce kojim je Petrarka "pogledao" 1327. godine, u jednoj crkvi u Avignonu, jednu djevojku i radi nje ušao srcem u "dušu svijeta" i ostao. Od tada pričam o srcu kao organu koji osjeća i strepi, lebdi, suosjeća i predosjeća jer se sva priroda slila u njegove žile i ono je jedino u stanju da osjeti mnogo prije nego što um počne da gunđa i mrmlja neke svoje formule.

Bilo je važno sjetiti se da razum radi koristeći energiju srca, njegova duševna energija daje skoro sve elemente za sve umne formule. Ostalo, kad se počinje od uma, to je iskustvo, praksa koju nam je neko već sugerirao. I to je ono što me često dovelo do greške, jer sam prihvatala savjete od mnogih koji su govorili da imaju mnogo više iskustva, koji su imali praksu, ali koji su ostali da razmišljaju o srcu kao pumpi.

Nikad nisu poletjeli i zavoljeli čitav svijet, a dali slobodu onome koga vole, da bira, sve do zajedničke ekstaze. Osloboditi se svoje puste želje sve dok kod drugog ne sazrije ista spoznaja, jer dobro je za srce, voljeti dok se sanja i mašta, a brutalno je leći s nekim kog ne takneš dušom, jer će ti se svijet, sav, učiniti bezdušan. Svijet bez srca. Svijet sa uvijek novim pumpama koje često kiksaju.

Onda sam jednog dana progledala sa srcem i osjetila da duša svijeta otkucava u meni i svjetlo se razlilo po meni i u meni. Obasjala me "anima mundi" i više nisam bila stranac, nigdje. I taj osjećaj popravio je moje neuredne otkucaje srca, i motor i pumpa su sarađivali kao da znaju zašto rade i gdje idu. Ta revolucija, kad te srce zanese u ljubav i kad onaj drugi doživljava isto, neki sociolozi su to nazvali "začetak nove države udvoje".

Jer bilo koji zakon koji je do tada vladao, više nije zastupan. Ljubav stvara i kreira novu državu, nove zakone. Sve postaje sada za sada, za dvoje. A početak kraja počinje kad u tu državicu dolaze oni koji to nisu doživjeli. Oni nisu u stanju da prihvati srčano nadahnuće, već govore o pumpi o regulacijama, intervencijama i oni će, prije nego što zapitaju srce da li voliš i voliš li to što imaš, da ti daju razuman savjet da ti tu neurednu pumpu poprave, da zamijene dijelove, da ponovo funkcioniše.

Ali ja nisam pristala, pa sam umjesto da mijenjam dijelove počela sa "državicom za dvoje". Naravno drugih dvoje, tamo gdje srce osvjetljuje oboje. Samo tako "znaćeš zašto živiš i zašto hrliš božanstvenom". 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi