Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Indeks kvalitete života: Finska prva, BiH na 69. mjestu, Slovenija najbolja na Balkanu

Zanimljivosti

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     03.07.2016 u 14:22 h 0

Indeks kvalitete života: Finska prva, BiH na 69. mjestu, Slovenija najbolja na Balkanu
FOTO: Agencija Anadolija

- Što se tiče zemalja iz regiona, Hrvatska se smjestila na 33. mjesto, Srbija na 47., Crna Gora na 55., Makedonija na 57., a Albanija je na 52. mjestu. Slovenija je daleko najbolje rangirana zemlja Balkana i nalazi se na 20. mjestu


 Rezultati najopsežnijeg istraživanja o kvaliteti života u državama diljem svijeta pokazuju da je Finska najbolja zemlja za život, a od 160 analiziranih zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi se na 69. mjestu, javlja Anadolu Agency (AA).

Social Progress Index, odnosno lista zemalja koje su ostvarile najveći napredak u ostvarivanju temeljnih ljudskih potreba, blagostanja i kvalitete života, pokazuje da Finsku slijede Kanada, Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija te Island.

Što se tiče zemalja iz regiona, Hrvatska se smjestila na 33. mjesto, Srbija na 47., Crna Gora na 55., Makedonija na 57., a Albanija je na 52. mjestu. Slovenija je daleko najbolje rangirana zemlja Balkana i nalazi se na 20. mjestu.

Na samom dnu liste nalazi se Zambija, a ispred nje su Vijetnam, Sudan, Turkmenistan,  Malta, Luksemburg i Oman. 

 Neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja rangirane su izvan prvih deset pozicija. Njemačka je na 15. mjestu, Francuska na 17., a Sjedinjene Američke Države (SAD) na 19. mjestu.

Sve tri zemlje su imale lošije rangirane na ljestvici u odnosu na 2015. godinu.

Ovo istraživanje pokazuje da BDP nije jedino mjerilo bogatstva i blagostanja države, budući da uključuje i kriterije poput kvalitete zdravstvene zaštite, stope kriminala, zaštite okoliša ili poštivanja temeljnih ljudskih prava. Upravo zbog toga neke od najrazvijenijih zemalja svijeta na ovom popisu nisu postigle zavidne rezultate.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi