Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Globalni rast proizvodnje i potrošnje prirodnog gasa: Rusija najveći svjetski izvoznik, a Njemačka uvoznik

Biznis

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     03.07.2016 u 11:48 h 0

Globalni rast proizvodnje i potrošnje prirodnog gasa: Rusija najveći svjetski izvoznik, a Njemačka uvoznik
FOTO: pixabay.com

- U godišnjem izvještaju komanije British Petrol (BP) se navodi da je prošle godine u svijetu trgovalo sa ukupno 704,1 milijarda metara kubnih prirodnog ili zemnog gasa, što je za četiri posto više u odnosu na prethodnu, 2014. godinu


Rusija je i prošle godine bila najveći svjetski izvoznik prirodnog gasa sa izvezenih 193 milijarde metara kubnih tog energenta, a najveći uvoznik je bila Njemačka sa uvezenih 104 milijarde kubika, javlja Anadolu Agency (AA).

U godišnjem izvještaju komanije British Petrol (BP) se navodi da je prošle godine u svijetu trgovalo sa ukupno 704,1 milijarda metara kubnih prirodnog ili zemnog gasa, što je za četiri posto više u odnosu na prethodnu, 2014. godinu.

Rusija je bila lider u trgovini tim energentom sa udjelom od 27,4 posto na globalnim tržištu, dok je Njemačka bila najveći svjetski uvoznik sa udjelom od 14,7 posto na tržištu.

Ruske kompanije su prošle godine povećale izvoz za 2,8 posto u odnosu na prethodnu godinu i posredstvom guste mreže gasovoda na svjetsko tržište izvezle ukupno 193 milijarde metara kubnih, a najviše tog ruskog gasa je završilo u Njemačkoj koja je od Rusa kupila 45,2 milijarde metara kubnih. Turska je drugi najveći kupac ruskog gasa sa 26,6 milijardi kubnih, a slijedi Italija na trećem mjestu sa kupljenih 24 milijarde kubnih metara.

Nakon Rusije, drugi svjetski izvoznik prirodnog gasa prošle godine je bila Norveška koja je izvezla ukupno 109,5 metara kubnih, a slijedi je Kanada sa izvezenih 74,3 milijarde kubnih.

U svijetu je prošle godine proizvedeno ukupno 3.538.600.000.000 metara kubnih gasa, što je za 2,2 posto više od proizvodnje ostvarene godinu ranije, Globalna potrošnja zemnog gasa je također ostvarila poras i to za 1,7 posto i dostigla 3.468.600.000.000.

Njemačka je prošle godine kao najveći uvoznik kupila ukupno 104 milijarde kubnih gasa, a slijede SAD sa uvezenih 74,400, te Italija sa uvezenih 50 milijardi kubnih zemnog gasa koji se smatra ekološkim energentom jer mu je osnova meta i od svih fosilnih goriva ima najmanji koeficijent emisije karbondioksida.

U odnosu na prethodnu, 2015. godine je za 1,8 posto povećana i globalna trgovina tečnog prirodnog gasa (LNG) i došla do brojke 338,3 milijarde metara kubnih.

Katar je bio lider svijeta po prodaji LNG-a sa prodatih 106,4 milijarde kubnih metara. Slijede ga Australija sa izvezenih 39,8 milijarde kubnih i Malezija sa izvezenih 34,2 milijarde.

Najveći svjetski uvoznik LNG-a bio je Japan sa uvezenih 118 milijardi kubnih tog energenta. Slijede ga Južna Koreja sa uvezenih 43,7 milijardi, te Kina sa 26,2 milijarde kubnih.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi