Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Android: Vraćanje na fabričke postavke neće ukloniti sve podatke

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     02.07.2016 u 18:04 h 0

Android: Vraćanje na fabričke postavke neće ukloniti sve podatke
FOTO: pixabay.com

Ukoliko vraćate Android telefon na fabričke postavke, želeći na taj način da izbrišete sve lične podatke i sprečite da, ukoliko prodajete mobilni telefon, naredni vlasnik pronađe vaše podatke, pravite veliku grešku.


Mnoga istraživanja pokazala su da je pomoću pravih alata moguće vratiti podatke koji su izbrisani resetovanjem telefona. Vraćanje na fabričke postavke dovodi do toga da sistem izbrisane podatke jednostavno odbaci u prazan prostor, umjesto da radi na principu prepisivanja 'junk' podataka na ranije izbrisane podatke. 

Srećom, neželjeni scenario moguće je spriječiti pomoću ovih nekoliko koraka: 

Šifrirajte svoj telefon 

Šifriranje Androida jedan je od najsigurnijih načina da se zaštitite od vraćanja izbrisanih podataka. Na taj način podaci će biti izmešani, a pristup će im biti moguć jedino ukucavanjem specijalne šifre, koda ili ključa. Kod većine Android uređaja obavezno je postojanje Google enkripcije koja omogućava maksimalnu sigurnost. Ukoliko se radio o Android 5.0 verziji i slabijoj, šifriranje se radi ručno u postavkama sigurnosti pod opcijom "Encrypt phone". 

Prepišite odbačene podatke 

Nakon šifriranja telefona, vraćanja na fabričke postavke i brisanja, treba se pobrinuti da tek obrisani podaci postanu potpuno neupotrebljivi prepisivanjem novih 'junk' podataka. Nakon pokretanja Androida treba izbjegavati prijavljivanje na Google naloge i bilo bi poželjno snimiti najduži mogući video, sve dok memorija telefona ne bude potpuno zauzeta. Nakon toga treba uraditi još jedan reset, odnosno vraćanje na fabričke postavke. 

Ponovite postupak 

Ukoliko ste paranoični, prije prodaje ili poklanjanja mobilnog telefona, za svaki slučaj ponovite još jednom cio proces.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi