Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vitez: Proizvođači malina nezadovoljni sastankom, ali neće blokirati cestu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     02.07.2016 u 17:46 h 0

Vitez: Proizvođači malina nezadovoljni sastankom, ali neće blokirati cestu
FOTO: Agencija Anadolija

- Proizvođači malina sa područja SBK, njih oko 100, blokiralo je jutros put M-5 Vitez - Kaonik tražeći novac za dostavljene količine malina kao i povećanje otkupne cijene malina sa 2,5 KM na 3,5 KM, odnosno, na nivou prošlogodišnjih cijena


Proizvođači malina nezadovoljni su rezultatima sastanka sa direktorom firme "Natural Food" Goran Papićem i predstavnikom firme Antunom Lovrićem, ali neće ponovo blokirati magistralni put M-5, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko desetaka proizvođača malina ušlo je na sastanak s direktorom i predstavnicima firme "Natural Food", koja otkupljuje s područja Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Sastanak je trajao oko sat, a predstavnici proizvođača malina izašli su nezadovoljni

Hamdo Bešlić, jedan od proizvođača malina, rekao je kako proizvođači ne žele da im se isplati po 2,5 KM za kilogram otkupljene maline. Prozivođači se još uvijek nalaze pred sjedištem firme u mjestu Šantići, nedaleko od Viteza i kažu da će, ako treba, tu provesti noć.

"Nisu Bošnjaci prosjaci, da nam za Bajram isplate po 2,5 KM. Nismo se ništa dogovorili, ovdje se ništa nismo dogovorili", rekao je Bešlić.

Goran Papić, direktor i suvlasnik firme "Natural Food" iz Sarajeva, rekao je kako je normalan proces svake godine formirati minimalne i konačne cijene, rekavši kako ne može obećati konačnu cijenu maline na nivou prošlogodišnje, ali je dodao kako se nije desilo da je minimalna cijena na početku sezone berbe ostala i konačna.

"Niko iz naše firme nije rekao da cijena ne može biti veća. Ovo je normalan proces i uvijek na početku sezone berbe se izlazi sa minimalnom cijenom. Kolika će ta cijena biti zavisi od mnogo faktora. Cijena ovisi od puno faktora, od kvaliteta, količine maline koja se bere na drugim tržištima... Napomenut ću da je prije dvije godine bila 2,5 KM i niko se nije bunio, a prošle godine je ta minimalna cijena bila 3,30 KM i svi su bili presretni", rekao je Papić.

On je rekao da je situacija na tržištu u odnosu na prošlu godinu drugačija,

"Prošle godine su hladnjačari u Srbiji zadržali preko 10.000 tona maline u hladnjačama i očekivali su da će cijena skočiti, što se nije desilo i oni su morali tu robu isporučiti da bi napravili mjesta za ovu sezonu", objasnio je Papić.

On je dodao da je sezona branja počela 8. juna, što se nikada do tada nije desilo. Osam danas poslije su imali male količine maline, tvrdi on.

"Mi smo uplatili akontacije za taj dio i tada je bilo uplaćeno oko 125.000 KM. Napravili smo drugi presjek 26. juna i za četvrtak, petak i ponedjeljak će biti prebačeno oko 750.000 KM na klijentske račune", rekao je Papić.

Na području Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona firma Natural food ima 3.000 kooperanata, od čega je 1.547 kooperanata sa područja SBK, za šta je Papić napomenuo kako mu nije jasno kako je moguće da se od 3.000 kooperanata protiv cijena buni svega stotinjak ljudi, dodavši kako vjeruje da se radi o pritisku konkurencije.

Proizvođači malina sa područja SBK, njih oko 100, blokiralo je jutros put M-5 Vitez - Kaonik tražeći novac za dostavljene količine malina kao i povećanje otkupne cijene malina sa 2,5 KM na 3,5 KM, odnosno, na nivou prošlogodišnjih cijena.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi