Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Malinari iz SBK odblokirali saobraćaj: Nova blokada u 15 sati ako ne postignu dogovor

Biznis

Izvor: Agencija Anadolija     02.07.2016 u 14:14 h 0

Malinari iz SBK odblokirali saobraćaj: Nova blokada u 15 sati ako ne postignu dogovor
FOTO: Agencija Anadolija

- Predstavnici kompanije iz Sarajeva koja otkupljuje maline će doći na sastanak u 15 sati kako bi porazgovarali s proizvođačima malina i eventualno riješili problem


Proizvođači malina iz Srednjebosanskog kantona nezadovoljni otkupnim cijenama odlučili su blokirati put M-5 Vitez - Kaonik, kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću, piše Anadolu Agency (AA). Nakon što je put odblokiran, proizvođači malina sklonili su se u hlad, čekajući rješenje svojih problema.

Predstavnici kompanije iz Sarajeva koja otkupljuje maline će doći na sastanak u 15 sati kako bi porazgovarali s proizvođačima malina i eventualno riješili problem. Ukoliko do ispunjenja zahtjeva prozivođača ne dođe, malinari najavljuju novu blokadu puta.

Izet Mehmedović, proizvođač malina iz Novog Travnika, rekao je kako su se proizvođači okupili jutros kako bi sa predstavnicima kompanije dogovorili otkupnu cijenu maline, dok se od predstavnika firme, kako tvrde radnici, jutros niko nije pojavio.

"Jutros smo se Okupili da bi utvrdili cijenu otkupa maline sa predstavnicima 'Natural Fooda', a kada smo jutros došli ovdje, nije bilo nikoga, kapiju su nam zatvorili pred nosom. Ne znamo ni cijenu ni ništa, a neki su ljudi već predali 70 ili 90 posto maline i uplaćeno im je svega 20, 30 ili 50 KM. Male su cijene i nikakva isplata. Cijena otkupa je navodno 2.5 KM, dok je prošle godine otkupna cijena bila 3,5 KM do 3,60 KM. Sad je svugdje otkupna cijena 3,5 KM, samo kod nas u Srednjoj Bosni ova cijena", rekao je Mehmedović.

Mehmedović je dodao kako su proizvođači već predali maline, a da im za predanu robu nije plaćeno. Slažu se da, ukoliko im se ne isplati novac po cijeni koju traže, žele da im se maline vrate.

Blizu 100 malinara se jutros okupilo na magistralnoj cesti i blokiralo saobraćaj. Neki od njih su otišli da se odmore nakon čega će se vratiti kako bi vidjeli da li će doći do rješenja njihovo problema u 15 sati danas. Ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni, proizvođači će ponovo blokirati put.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi