Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bolnice u FBiH duguju 370 miliona, a rješenja ni na vidiku

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     02.07.2016 u 12:56 h 0

Bolnice u FBiH duguju 370 miliona, a rješenja ni na vidiku
FOTO: Nezavisne novine

SARAJEVO - Iako bolnice grcaju u milionskim dugovima, a Radna grupa za izradu zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH formirana još u aprilu, planirano je da tekst ovog dokumenta Parlamentu FBiH bude ponuđen tek do kraja godine.


Pojašnjavajući zašto se mora toliko čekati, u situaciji kada je svaki dan dragocjen, Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH, kazao je u petak da izrada tog zakona zahtijeva vrijeme jer je u pitanju komplikovan zakon i uključuje više sektora, prije svega finansijski, te predstavnike kantona. Iako dodaje da je predviđeno donošenje zakona po hitnoj proceduri, istovremeno tvrdi i da se još ne može govoriti o mogućim rješenjima.

Važnost donošenja ovog zakona istaknuta je i u četvrtak na tematskoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH posvećenoj zdravstvu, na kojoj je data informacija da su dugovi bolnica dostigli čak 370 miliona KM.

Ipak, i pored istaknute važnosti, u radnu grupu nisu uključeni oni kojih se to direktno tiče - predstavnici Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH ni Ljekarske komore FBiH. Hidajet Rahimić, predsjednik Skupštine Ljekarske komore FBiH, naglašava da je finansijska konsolidacija temelj prijeko potrebne reforme zdravstva i da u nju moraju biti uključeni najbolji stručnjaci i iz zdravstva i ekonomije, ali i da se uz dobru i iscrpnu analizu dosta može popraviti.

"Potrebna je ekonomska evaluacija, detaljna razrada svih nivoa i stručnjaka, svih faktora koji doprinose da zdravstvena zaštita bude dostupna svima. Sve što traži medicinska praksa traži dosta novca", dodao je Rahimić.

Govoreći o nekim mogućim rješenjima o kojima je ranije bilo riječi, kao što je otpis, istakao je da se može napraviti otpis samo nekih dugova, na primjer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje su osnivači općina ili kanton.

Kazao je da bi se puno učinilo uvođenjem participacije od jedne KM na neke usluge u domovima zdravlja. "Ima nekih prijedloga koji imaju argumente i za i protiv i zato sve to treba dobro sagledati i razraditi. Čuje se prijedlog da se ide preko trezorskog finansiranja.

To je prijedlog koji nije razrađen i neće donijeti poboljšanje. Takođe, treba naći način ko može pariticipirati u zdravstvenoj zaštiti, recimo, od određenih akciza, ali se ne može uništiti industrija piva. Zato sve treba razraditi", dodao je Rahimić.

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i ekonomista Sanel Razić rekao je da je pitanje dugova sektora zdravstva posebno pitanje koje zaslužuje pažnju i da je pred nama težak i komplikovan zadatak donošenja zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova. "Prvo su potrebne projekcije kakvo je stvarno stanje jer svaki dan su nove informacije u smislu duga, pa tek onda ići u samo rješavanje.

Zakon treba i nadam se da će se doći do kvalitetnog rješenja", dodaje Razić. Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, kazao je da nisu uključeni u izradu zakona pa ne može komentarisati ni odgovoriti šta bi po njihovom mišljenju bila rješenja. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi