Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Tužilaštvo BiH: Optužnice zbog nedozovljenog prometa duhanom

Bosna i Hercegovina

Izvor: Oslobodjenje.ba     02.07.2016 u 11:26 h 0

Tužilaštvo BiH: Optužnice zbog nedozovljenog prometa duhanom

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Kraljević Svemira (1977.)...


...koji se tereti za krivično djelo Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Kraljević Svemir, rođen 10.01.1977. godine, u Srebreniku, tereti se da je u julu 2015. godine, sa namjerom da stavi u promet proizvode za koje je znao da nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama propisanim Zakonodavstvom BiH, nabavio veću količinu duhana, koji je držao u kući koju je koristio.

U kući su pronađeni, vreća sa 20 kg sitno sjeckanog duhana, šest kartonskih kutija duhana u listu „Strips“, ukupne težine 947 kg, pet kutija sa 46.800 komada filtera za punjenje duhanom „DB Tabaco“, 50.000 komada filtera za punjenje duhanom „Veda Companerus“, te mašina za rezanje duhana sa 10 rezervnih noževa.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je duhan rezao i pakovao u filtere, a sve kako bi ga dalje kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu.

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši se utaja od blizu 100 KM akciza i poreza, te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optu\nica je podignuta i potiv Lukić Siniše, rođenog 11.11.1993. godine u Doboju, državljanina BiH. Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je u julu 2015. godine u mjestu Šamac, nakon što je u namjeri stavljanja u promet, nabavio veću količinu duhana koju je držao u kući gdje stanuje, duhan rezao i pakovao u vreće, kako bi ga prodavao na tzv. crnom tržištu. Prilikom pretresa u kući su pronađena 23,23 kg sitno rezanog duhana, 30,83 kg duhana u listu, kao i dvije mašine za sječenje duhana.

Optuženi Lukić, tereti se da je nezakonito stavljao u promet, odnosno prodavao proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinio krivično djelo Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a., Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi