Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na A listi samo domaći lijekovi

Bosna i Hercegovina

    02.07.2016 u 11:20 h 0

Na A listi samo domaći lijekovi

Na ovogodišnjoj esencijalnoj listi u Kantonu Sarajevo nalaze se 153 lijeka u 605 oblika i pakovanja.


Vlada KS-a donijela je odluku o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova, što je zakonska obaveza u skladu sa federalnom odlukom o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i odlukom o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Licence

Usvojena kantonalna A lista lijekova usaglašena je sa federalnom kao generičnom listom, dok kantonalna lista utvrđuje liste po nazivu proizvođača.

Na ovogodišnjoj esencijalnoj listi nalaze se 153 lijeka u 605 oblika i pakovanja. Ono što je razlikuje od prethodnih jeste da su svi lijekovi na ovoj listi proizvodi domaćih proizvođača.

Domaćim farmaceutskim kućama Hemofarm, Amsal, Bosnalijek, Zada i Farmavita dodani su i originalni nosioci licence lijeka.

Zaštita

Usvajanjem ovakve liste, a koju je pripremala stručna kantonalna Komisija za lijekove uz saradnju sa zdravstvenim ustanovama, Vlada je ispoštovala i zaključak Skupštine KS-a kojim je zatraženo da u kreiranju esencijalne liste lijekova u što većoj mjeri budu zastupljene domaće farmaceutske kuće. Na ovaj način će se lakše kontrolisati lijekovi te štititi domaća proizvodnja.

Usvojena B lista lijekova tretira lijekove poželjne u terapijama liječenja, a sufinansira se na teret ZZO od 10 do 100 posto.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi