Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Agencija "Standard and Poor's" potvrdila kreditni rejting Srbije

Biznis

Izvor: Nezavisne novine     02.07.2016 u 11:01 h 0

Agencija
FOTO: Nezavisne novine

BEOGRAD - Agencija "Standard and Poor's" potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB minus" uz zadržavanje stabilnih izgleda za njegovo poboljšanje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.


Kada je riječ o kreditnom rejtingu za kratkoročno zaduživanje, ova agencija potvrdila je rejting Srbije na nivou "B". Prema ocjeni Agencije "Standard and Poor's", potvrda kreditnog rejtinga zasniva se na očekivanju da će nova Vlada nastaviti da sprovodi program fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, što bi trebalo da dodatno poveća povjerenje investitora u pogledu ulaganja u Srbiju.

Kako se ocjenjuje u saopštenju, visok neto priliv direktnih stranih investicija u iznosu od 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2015. godini u potpunosti je pokrio deficit tekućeg računa. Time je doprinio smanjenju rizika eksterne likvidnosti u uslovima povećane neizvjesnosti u međunarodnom okruženju, navodi se u saopštenju.

"Standard and Poor's" navodi da je bankarski sektor u Srbiji adekvatno kapitalizovan i likvidan, dok problematični krediti bilježe pad, posebno kod privrede, zbog oporavka prerađivačke industrije. U saopštenju se ističe da bi rejting mogao da bude povećan ako Vlada istraje u sprovođenju fiskalne konsolidacije. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi