Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mozak napada na Ataturk dobio azil u Austriji, sud odbio da ga izruči Rusiji

Svijet

Izvor: Jutarnji     02.07.2016 u 10:03 h 0

Mozak napada na Ataturk dobio azil u Austriji, sud odbio da ga izruči Rusiji
FOTO: Nezavisne novine

Ruski građanin čečenskog porijekla, Ahmed Čatajev, za kojeg se smatra da je bio mozak smrtonosnog napada na istanbulski aerodrom Ataturk, ranije je dobio status azilanta u Austriji, što mu je u više navrata pomoglo da izbjegne izručenje Rusiji zbog optužbi za terorizam, piše RT.


Čatajev koji se Islamskoj državi pridružio 2015. godine i dodijeljena mu je vodeća uloga u treniranju ekstremista koji bi potom napadali i Rusiju i Zapadnu Evropu, kazao je zamjenik ruskog istražnog odbora Andrej Przezdomskij, dodajući da je Čatajev u Siriji komandovao jedinicom koja se prvenstveno sastojala od migranata sa sjevernog Kavkaza.

Čatajev se pridružio islamističkim militantima i borio se protiv Rusije u Drugom čečenskom ratu između 1999. i 2000. gdje je izgubio ruku. Kasnije su ga smatrali za predstavnika Dokka Umarova, nekada najozloglašenijeg teroriste u Rusiji i Zapadnoj Evropi.

Napadač na aerodrom Ataturk bio je na ruskoj tražilici od 2003. godine zbog finansiranja terorizma, regrutovanja terorista i pripadništva terorističkoj grupi. Iste je godine dobio azil u Austriji.

Čatajev je pritom tvrdio da je ruku izgubio te da je bio okrutno mučen u ruskom zatvoru kao i da ga ruske vlasti progone. Godine 2008. Čatajev je s još nekoliko Čečena pritvoren u švedskom gradu Trelleborg nakon što je policija u njegovom automobilu pronašla kalašnjikov, eksplozive i municiju.

Kao rezultat proveo je više od godine dana u zatvoru u Švedskoj.Godine 2010. Čatajev je uhapšen u Ukrajini, a na njegovom mobitelu pronađene su instrukcije o tehnikama uništenja kao i tijela poginula u eksploziji. Rusija je ponovno zatražila njegovo izručenje, ali Evropski sud za ljudska prava naredio je Ukrajini da ga ne preda Rusiji.

Amnesty International takođe je apelovao da se njegovo izručenje zaustavi jer bi se Čatajev 'mogao suočiti s nepoštenim suđenjem te bi mogao biti podvrgnut torturi'. Godinu dana kasnije Čatajev je pritvoren dok je prelazio granicu između Turske i Bugarske ali ponovo je izbjegao izručenje zbog organizacija za ljudska prava koje su se umiješale i rekle kako Čatajev ima izbjeglički status u Austriji i da ga ne mogu poslati u Rusiju.

Od 2012. do 2015. Čatajev je navodno živio u Gruziji gdje se takođe pridružio terorističkoj grupi te je i tamo odslužio zatvorsku kaznu zbog optužbi vezanih za terorizam. U februaru 2015. iz Gruzije je otišao u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi i ubrzo došao na visoku poziciju.

U oktobru 2015. SAD je dodao Čatajeva na listu terorista zbog njegove navodne povezanosti s regrutovanjem ekstremista, piše RT. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi