Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Paracetamol u trudnoći utiče na pojavu autizma i ADHD-a

Lifestyle

Izvor: haber.ba     02.07.2016 u 09:29 h 0

Paracetamol u trudnoći utiče na pojavu autizma i ADHD-a
FOTO: pixabay.com

Španjolski istraživači po prvi put su uspjeli povezati uticaj lijekova u trudnoći na bolesti u ranom životu te na koji način su uticale na mušku i žensku djecu


Paracetamol, sveprisutni lijek protiv bolova, koji je jedan od rijetkih bio na listi lijekova koje trudnice mogu piti, sada se ispostavio opasnim. Španjolski istraživači utvrdili su da su djeca koja su dugo bila izložena ovom lijeku u majčinom trbuhu češće imala problema s pozornošću, te su sklonija ADHD-u i autizmu, prenosi “24sata.hr“.

Ovo je prva studija takve vrste, a također je i prva studija koja je ukazala na različit uticaj lijeka na dječake i djevojčice. Ispostavilo se da su dječaci skloniji autizmu dok su oba spola sklona ADHD-u, piše Daily Mail.

Pratili su 2644 para majki i djece. Djecu su pregledali nakon što su navršili godinu i pet godina. Majke su se morale izjasniti koliko često su uzimale paracetamol – nikad, povremeno ili vrlo često. Paracetamolu je bilo izloženo 43 posto djece u trudnoći. Dječaci koji su vrlo često bili izlagani paracetamolu pokazali su više simptoma autizma.

– Iako smo mjerili simptome i nismo postavljali dijagnoze, porast u broju simptoma koje dijete ima može uticati na nju ili njega, iako nisu dovoljno jaki da garantiraju kliničku dijagnozu ili neurorazvojni poremećaj – ispričala je voditeljka studije Claudia Avella-Garcia.

Istraživači vjeruju da paracetamol mijenja važne procese starenja neurona i međusobnog povezivanja u mozgu. Također, smatraju da može uticati i na razvoj imuniteta ili direktno biti toksičan na neke fetuse koji se ne mogu boriti s tim lijekom jer nisu dovoljno razvijeni.

– Muški mozak vjerovatno je osjetljiviji na štetni uticaj u ranom stadiju života – objasnila je Avella-Garcia zašto dječaci češće imaju simptome autizma.

Široka upotreba paracetamola u trudnoći može povećati broj oboljele djece od poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću ili autizma, zaključak je ove studije. No potrebna su daljnja istraživanja o količini koju trudnice smiju piti.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi