Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pet životinja koje bi mogle da žive vječno

Zanimljivosti

Izvor: B92     01.07.2016 u 21:38 h 0

Pet životinja koje bi mogle da žive vječno
FOTO: pixabay.com

Neka bića su izgleda ipak besmrtna! Kada bi se ove životinje klonile i izbegle predatore i bolesti, živele bi večno.


Saznajte koje životinje mogu večno da žive... 

1. Besmrtna meduza 

Jedna malena vrsta meduze Turritopsis doohmii, poznatija kao besmrtna meduza, pronašla je način da pobjedi smrt! Naime, ova meduza stari, ali unazad. Ako se meduza povredi ili razboli, vraća se na tri dana u stanje polipa, pri čemu transformiše ćelije u mlađe, a one će vremenom opet porasti. 

2. Jastog koji stalno raste 

U naučnim krugovima inače se vodi rasprava oko toga da li su jastozi zaista besmrtni. Naime, najčešći uzrok smrti kod jastoga je bolest, ne starost. Ako niste znali, jastozi se razmnožavaju i rastu sve do smrti. U prosjeku mužjaci žive oko 30 godina, a ženke 54, dok je najstariji rpimerak pronađen bio star čak 140 godina. 

3. Kornjače 

Kornjače su poznate po dugovečnosti, i mogu da žive čak i nekoliko vekova. Naučnici su otkrili da njihovi organi zapravo ne propadaju vremenom kao kod drugih živih bića. Čak je Njujork Tajms objavio članak u kome se navodi da bi kornjače mogle da žive većno ako bi se klonile predatora i bolesti. 

4. Kitovi 


Iako službeno nisu besmrtni, grenlandski kitovi su sisari koji najduže žive. Prema tekstu objavljenom u časopisu Popularna nauka, nekoliko vrsta kitova može da živi i više od 70 godina, iako su devedesetih godina naučnici otkrili ožiljke na ovim ogromnim životinjama nastalima ubodima oružja iz 1800 godine. Najstariji poznati grenlandski kit doživio je duboku starost, tačnije 211 godina. 

5. Pljosnati crvi 

Ove neprivlačne male životinje poznate su po svojoj sposobnosti regeneracije, jer na mjestu gdje se ovaj crv povredi, mogu se da se formiraju dva odvojena nova crva. Ova navodno beskonačna regeneracija takođe se može primeniti na starenje i oštećeno tkivo, što omogućava crvima da se sakrivaju od smrti do kad žele. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi