Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vučić: Nastavićemo s politikom koja podrazumeva isključivanje svađa

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.07.2016 u 19:59 h 0

Vučić: Nastavićemo s politikom koja podrazumeva isključivanje svađa
FOTO: Agencija Anadolija

- Poštovaćemo druge narode, ali nikada, nikome nećemo dozvoliti da gazi srpski narod i Srbiju. I to svi moraju da znaju. Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas, Srbija će biti sve snažnija, jača, ali ekonomski jača, sve otvorenija prema svetu, komšijama, prijateljima, a samo će prijateljstva da gradi. Mi hoćemo mir, stabilnost i hoćemo sigurnu budućnost, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić


 Predsednik Vlade Srbije u tehičkom mandatu Aleksandar Vučić govoreći na konferenciji za medije u zgradi Vlade rekao je da ono što uvek vidi kao problem i najveći rizik jeste rizik regionalne stabilnosti te da će upravo zato Srbija nastaviti sa svojom ozbiljnom i odgovornom politikom, javlja Anadolu Agency. 

"Nastavićemo s politikom koja podrazumeva isključivanje svađa, horskih odgovora, odgovora u kojima treba da dobijate poene na domaćoj političkoj sceni, koji će možda da nahrane sujetu na dan-dva, ali koji zemlji i državi, Srbiji neće doneti ništa", dodao je Vučić. 

On je naveo da u skladu s tim i s obzirom da predstoji dosta različitih godišnjica, želi da kaže da je ponosan što je predsednik Vlade zemlje koja poštuje i tuđe žrtve, koja osuđuje zločine koje su počinili njeni sunarodnici, ali i zbog toga što posle mnogo godina je Srbija u stanju da govori otvoreno i o zločinima koji su počinjeni nad Srbima. 

"Nisam razumeo celu hajku i priču vezano za 11. juli i Srebrenicu. Nijednom rečju nisam tome doprineo. Podsetiću vas na sve što se događalo od prošle godine, kada su određena lica pokušala da me linčuju u Srebrenici. Mi smo samo upućivali poruke mira", rekao je. 

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije nije želela da produbljuje sukobe, već da gradi mostove te da je odjedanput došla odluka, koju je Srbija poštovala i na koju nije odreagovala, a u kojoj je rečeno da se ne dolazi u Srebrenicu ove godine. 

"Nećemo da vam smetamo. Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet ili položimo venac i iskažemo pijetet prema vašim žrtvama, nećemo da dođemo i ništa više od toga nismo rekli, nikoga uvredili nismo. Onda je nastavljeno sa uvredama, ako ste mislili da ste parama kupili, niko nikada nije rekao da je to mislio, želeo ili uradio, niko od nas, pogotovu ne ja", kazao je Vučić. 

On je dodao da je očigledno da je nekome trebalo da iskonstruiše celu priču kako bi i Srbiju uvukao ponovo u "živo blato sukoba, uvreda na Balkanu" i to zbog toga što nekome smeta to što Srbija jača i što je snažna u ekonomskom smislu. 

Ističući da malo kome odgovara stabilna i snažna Srbija, Vučić je kazao: "Poštovaćemo druge narode, ali nikada, nikome, nećemo dozvoliti da gazi srpski narod i Srbiju. I to svi moraju da znaju. Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Srbija će biti sve snažnija, jača, ali ekonomski jača, sve otvorenija prema svetu, komšijama, prijateljima, a samo će prijateljstva da gradi. Mi hoćemo mir, stabilnost i hoćemo sigurnu budućnost." 

Komentarišući to što Srbiji nisu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima s EU, a čemu su se usprotivile Hrvatska i Velika Britanija, Vučić je kazao da iako nije mogao da sakrije svoje razočaranje ni u razgovorima s evropskim zvaničnicima, neće reći više ni reč. 

"Mi smo svoj posao obavili. Niko iz Evrope ne može da kaže da je Srbija kriva zbog toga što joj poglavlja nisu otvorena", dodao je. 

On je istakao da "Srbija misli da nastavi svoj evropksi put, ali da želi poštovanje za sebe i svoje građane i za svoju Vladu" i dodao da će u Parizu evropskim zvaničnicima osim ovog stava reći: 

"Nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši, a da nema nikakvog razloga. O igrarijama nekih drugih, dečijim igrama nekih iz komšiluka koji misle sada ćemo da podižemo ogradu, pa ćemo da kažemo da je to bila proba i vežba, malo su se deca igrala, šest sati, pa smo maltretirali građane da ne mogu da prelaze s jedne na drugu stranu, o tome neću da govorim." 

Upitan da, ukoliko je EU, neotvaranjem poglavlja, Srbiji poslala političku poruku, da li to može imati veze i s odnosom Srbije prema bh. entitetu Republika Srpska, Vučić je kazao da će Srbija nastaviti da pomaže RS, da je to njen posao, prirodna i zakonska obaveza. 

"U svakom pogledu i na svaki zakonom dozvoljen način, a EU neka radi svoj posao. Nisam video da u propisima EU stoji da Srbija mora da krši Dejtonski sporazum i da mora da krši svoje zakone da bi bila primljena u EU. Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku RS, poštujući integritet BiH, to je naša politika i od toga ne odustajemo", rekao je Vučić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi