Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Oficir ostaje sa kanticom benzina

Regija

Izvor: Mondo     01.07.2016 u 19:31 h 0

Oficir ostaje sa kanticom benzina
FOTO: Screenshot Mondo

Ispred zgrade Ministarstva odbrane u Birčaninovoj ulici u petak popodne bila je prava drama, jer je pripadnik Vojske Srbije Danilo Mladenović (47) prijetio da će da se spaliti u znak protesta.


Oficir koji je u sudskom sporu s Ministarstvom odbrane Srbije zapretio je da će se politi benzinom nezadovoljan što nakon više pokušaja nije unaprijeđen u viši čin, i raspoređen na mjesto koje je tražio. 

On sa sobom ima crnu kanticu benzina, javio je reporter MONDA sa lica mjesta. 

Nakon pregovora, oficir se obratio novinarima. Rekao je da je oficir iz Niša, vojni ljekar, i da problem u vezi sa unapređenjem počeo još 2011. godine. Kako je rekao, želeo je da bude načelnik odjeljenja fizikalne medicine bolnice u Nišu, ali mu to nije bilo omogućeno. 

Prema činu na epoleti reč je o majoru Vojske Srbije. 

Mladenović je rekao da već nekoliko dana protestuje ispred zgrade Ministarstva odbrane u Birčaninovoj ulici, kao i da je štrajkovao glađu. Prema njegovim riječima, odveli su ga na Vojno-medicinsku akademiju, ali se ipak vratio nazad sa kanticom benzina, ne zato što mu je stalo do unapređenja u viši čin i dvije hiljade dinara, nego, kako kaže, da bi se "izborio s nepravdom i sačuvao oficirski obraz". 

Nakon što se obratio novinarima, rekao je će "ostati ispred Ministarstva dok mu ne budu ispunjeni zahtjevi za unapređenjem" i vratio se s kanticom benzina na zidić ispred zgrade Ministarstva. 

Major je tražio mjesto načelnika odjeljenja u niškoj bolnici, jer je po struci ljekar specijalista fizikalne medicine, ali u tome nije uspio i sad tvrdi da su ga šikanirali iz Ministarstva, i vraćali na niži čin, a najveću krivicu prebacuje na ministra odbrane. 

Nekoliko puta se žalio sudu, a kako tvrdi neke žalbe su prihvaćene, ali i uprkos tome nije unaprijeđen, tako da već 121 dan nije postavljen niti radi. On je aktivini oficir Vojske Srbije od 1996. godine. 

 

Na licu mjesta su pshilozi, pregovarači, pripadnici policije, vojske, vatrogasno vozilo i kola Hitne pomoći. 

Ministarstvo odbrane je ovim povodom saopštilo da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podnio zahtjev da bude postavljen na formacijsko mjesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš. 

Reč je o mjestu načelnika Odjeljenja - ljekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mjesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dvije specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo obrane u saopštenju. 

Bez obzira na činjenice, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično. 

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mjesto adekvatno činu i struci, a to je mjesto majora fizijatra, dr Mladenović mijenjao je svoje zahtjeve. Prema poslednjem zahtjevu, Mladenović traži da bude postavljen na mjesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu, dodaje se u saopštenju. 

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rješenje o naknadi dijela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje djece. Međutim, dijeca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtjev pravno neosnovan. 

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su takođe razgovarali sa njim. 

Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činioca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi