Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Thaci primio novog komandanta Vrhovnih snaga NATO-a za Evropu

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.07.2016 u 17:19 h 0

Thaci primio novog komandanta Vrhovnih snaga NATO-a za Evropu
FOTO: Agencija Anadolija

- Thaci je kazao da je Kosovo angažovano na transformaciji BSK-a u nove multietničke snage i na tome da što pre postane deo Partnerstva za mir, kao preduslova za prijem u punopravno članstvo u NATO


 Predsednik Kosova Hashim Thaci primo je danas novog komandanta Vrhovnih snaga NATO-a za Evropu, generala Curtisa Scaparrottija, koji je bio u pratnji komandanta KFOR-a, Guglielmoa Luigija Migliette, prenosi Anadolu Agency.

Osim o ulozi KFOR-a na Kosovu, Thaci je sa generalom Scaparrottijem razgovarao i o poslu koji se vrši radi transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u nove multietničke snage, kao i o težnjama Kosova da postane deo Partnerstva za mir, kao jednog od preduslova njegovog potpunog učlanjenja u NATO.

„Mi radimo na normalizaciji odnosa sa Srbijom. Zabeležili smo nekoliko napredaka, ali ostaje još mnogo toga što treba da se uradi. Takođe, sada smo angažovani i na transformaciji BSK-a u nove multietničke snage i na tome da naša država što pre postane deo Partnerstva za mir, kao jedan od preduslova da postane punopravan član NATO-a“, rekao je Thaci.

Dodao je da se i Kosovo, kao i mnoge države u svetu, suočava sa odlaskom mladih u ratove u Irak i Siriju, ali da je izrađen zakon i stvoreni su mehanizmi za sprečavanje njihovih odlazaka. On je dodao da u poslednjih 10 meseci ni jedan Kosovar nije otišao na ta ratista.

General Curtis Scaparrotti je uverio predsednika Thacija da je stabilnost Kosova i ostalih delova Balkana i dalje prioritet NATO-a. 

„Ovde smo na Kosovu kako bismo vas podržali u onome što ste do sada učinili kao institucije Kosova. Ovo je takođe i stav NATO-a, kako ministara unutrašnjih poslova, tako i ministara spoljnih poslova. Podržavamo vaše napore radi normalizacije odnosa sa Srbijom, napore u ekonomskom razvoju i nastavićemo da podržavamo i BSK-a“, rekao je general Scaparrotti. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi