Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nakon 30 godina počela se smanjivati rupa u ozonskom omotaču

Nauka i tehnologija

Izvor: Agencija Anadolija     01.07.2016 u 15:56 h 0

Nakon 30 godina počela se smanjivati rupa u ozonskom omotaču

Masivna rupa u ozonskom omotaču iznad Antartika pokazuje znakove ozdravljenja nakon tri decenije zajedničke akcije svjetskih vlada, saopštili su naučnici u četvrtak.


Ozonski omotač je ključni dio atmosfere koja blokira štetne ultraljubičaste zrake Sunca da dopru do Zemljine površine. Bez ozonskog omotača, naučnici vjeruju, da bi stopa raka kože kod ljudi i životinja bila u porastu.

„Sada možemo biti sigurni da su stvari koje smo poduzeli stavile planetu na put ozdravljenja. To je prilično dobro za nas, zar ne? Stvorili smo situaciju i kolektivno, kao svijet, rekli hajmo se riješiti tih molekula. Oslobodili smo ih se i sada vidimo odgovor planete“, rekla je Susan Solomon, koja je predvodila istraživački tim sa Massachusetts Institute of Technology.

Solomon je imala i veliku ulogu prije 30 godina kada je ozonska rupa otkrivena. Ogromna rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika je otkrivena 1985. godine. Naučnici su njen nastanak pripisali upotrebi hlorofougljenika (CFC), vrsti hemikalije koja se koristi u frižiderima i sprejevima.

Ozonska rupa postala je veliki simbol sposobnosti čovječanstva da utiče na životnu sredinu, pa je 196 nacija 1987. godine potpisalo obećanje da će ograničiti proizvodnju CFC u sporazumu poznatom kao Montrealski protokol.

Sada naučnici tvrde sa se ozonska rupa značajno smanjila, za četiri miliona kvadratnih kilometara u odnosu na njen najviši nivo kada je 2000. godine bila na vrhuncu. Čini se da su ovi prvi znaci „ozdravljenja“ antarktičkog ozonskog omotača uzrokovani Montrealskim protokolom, što je i mišljenje naučnika.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi