Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nova teorija o atentatu na Kenedija

Svijet

Izvor: B92     01.07.2016 u 15:01 h 0

Nova teorija o atentatu na Kenedija

U forenzičkoj analizi ubistva, autor knjige „Dosijei Lija Harvija Osvalda: Zašto je CIA ubila Kenedija“, Flip de Mej otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir.


De Mej je uvjeren da Osvald nije bio na šestom spratu zgrade s koje je 22. decembra 1963. pucano na Kenedija. Do ovog zaključka je došao nakon analize tvrdnji tri ključna svjedoka i rekao je da su lagali ili bili nepouzdani. 

U iznenađujućem obratu De Mej također tvrdi da je Osvaldova puška bila korišćena u atentatu iako on nije pucao iz nje. 

On tvrdi da je Osvald bio samo 'žrtveno jagnje', a atentat je izvršio neidentifikovani muškarac prema naredbi CIA koja je Kenedija smatrala izdajnikom SAD. Ove tvrdnje dodaju novi sloj intrige Kenedijevoj smrti. 

Od ubistva u Dalasu objavljeno je na desetine teorija zavjere oko atentanta na najpopularnijeg američkog predsjednika, a dvije komisije koje su istraživale slučaj su jedna drugoj protivuriječile. 

Prema službenoj verziji, Osvald se u vrijeme ubistva Kenedija u 12.30 sati nalazio u zgradi "Texas School Book Depository", na šestom spratu, u kojoj je u to vrijeme bio zaposlen. Da je to tačno, Osvald bi, piše de Mej trebalo da bude pored prozora gledajući kolonu u kojoj se vozio Kenedi neko vrijeme prije toga, kako bi sastavio pušku. No priče svjedoka o tome gdje se tačno u zgradi neposredno prijeatentata nalazio Osvald, su protivrečne. 

Osim toga, glavni svjedok koji je rekao da je video Osvalda na prozoru, stajao je preko puta zgrade. Međutim, prema kasnije objavljenim fotografijama, na kojima se vidi gdje stoji taj svjedok, de Mej zaključuje kako je nemoguće da je s te udaljenosti prepoznao osobu koja se nalazila na prozoru s kog je izvršen atentat. Isprva ga je, naglašava de Mej, svjedok opisao kao mnogo starijeg, a prije fizičkog prepoznavanja video je njegovu fotografiju, jer su je emitovale televizijske stanice. 

Osvald nije bio dobar strijelac niti je vježbao pucanje, odnosno nekoliko puta koliko je i bio u streljani, vlasnik streljane kaže da Osvald pucanje nije uzimao za ozbiljno. Na suđenju je pojasnio kako je pogađanje mete iz nepodešene puške moguće, a da je takođe moguće pogoditi metu ukoliko se mnogo ne vježba. Ali kombinacijom nepodešene puške i slabom ili nikakvom vježbom, jako su male šanse da se meta pogodi i to dva puta, s koliko je metaka bio pogođen Kenedi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi