Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Prva žrtva auto-pilota? Poginuo u samovozećem Tesli S

Automoto

Izvor: B92     01.07.2016 u 14:27 h 0

Prva žrtva auto-pilota? Poginuo u samovozećem Tesli S

Bivši pripadnik američkih mornaričkih ''Foka'', Džošua Braun, mogao bi da uđe u istoriju kao prva osoba koja je smrtno stradala za volanom jednog samovozećeg automobila.


Braun (40), poginuo je na autoputu u Floridi, kada se svojim električnim Modelom S zakucao u prikolicu šlepera. Nesreća se dogodila 7. maja ali su informacije o ovom udesu dospele u javnost tek krajem juna, kada je kompanija Tesla Motors objavila zvanično saopštenje. 

Prema riječima svjedoka koji su prvi stigli do unesrećenog, on je u trenutku sudara gledao film iz serijala o Hariju Poteru. U Tesli negiraju ove navode i tvrde da je tehnički nemoguće da vozač pusti film na velikom centralnom ekranu multimedijalnog sistema. Ipak, postoji mogućnost da je Braun film posmatrao na nekom drugom elektronskom uređaju, dok se vozilo kretalo pomoću auto-pilota. 

Vozač kamiona u koji je Braunov Tesla S udario, Frank Baresi, kaže da se film i dalje "vrteo" kada je prišao slupanom automobilu. On je dodao i da se vozilo kretalo toliko brzo da ga nije ni primjetio sve dok automobil nije udario u prikolicu. Policija, međutim, u svomizvještaju nije potvrdila Baresijeve navode u vezi sa reprodukcijom filma na ekranu u autmobilu. 

I dok ostaje sporno da li je nastradali u momentu nesreće zaista gledao film ili ne, po svemu sudeći automobil je neposredno prije sudara bio u auto-pilot modu. U svom saopštenju Tesla Motors tvrdi da sistem koji omogućava autonomnu vožnju Modela S nije detektovao prikolicu kamiona jer se njegova boja stopila sa blještavom pozadinom neba i navodi da vozač uopšte nije pokušao da koči, što ukazuje na to da njegova pažnja u tom trenutku nije bila usmjerena na put ispred automobila. 

U međuvremenu, američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) započela je istragu nesreće i očekuje se da njenizvještaj razjasni sve nedoumice u vezi sa sudarom. Kompanija Tesla Motors izrazila je žaljenje "zbog tragične smrti" vozača, ali je stala u odbranu svog automobila pozivajući u pomoć statistiku, uz tvrdnju da je Model S znatno bezbedniji od ostalih vozila. 

"Ovo je prvi smrtni slučaj za koji znamo nakon pređenih 130 miliona milja (210 miliona km) u auto-pilot modu. Poređenja radi, u SAD na svakih 94 miliona pređenih milja (150 miliona km) pogine po jedna osoba", navodi se u saopštenju kompanije. Dodaje se da je automobil udario u prikolicu sa donje strane, i da ni vozač, ali ni kompjuter u vozilu nisu ni pokušali da koče. 

Tesla Motors još jednom napominje da vozači Modela S čak i u auto-pilot modu treba uvijek da drže ruke u neposrednoj blizini volana, kako bi bili spremni da preuzmu upravljanje nad vozilom u svakom trenutku. Inače, kompanija je ovo uputstvo izdala još prilikom lansiranja opcije auta-pilota, a ponovila ga je kada su pojedini vlasnici automobila zbog nepoštovanja pravila o držanju ruku na volanu dovodili sebe u opasne situacije tokom vožnje u samovozećem modu. 

Nakon nesreće i pogibije Brauna, Tesla Motors je odmah obavestio NHTSA, koja je započela istragu. Ipak, američka Agencija zabezbjednost saobraćaja nije naložila kompaniji da privremeno povuče iz upotrebe vozila sa auto-pilot opcijom. 

Džošua Braun je prije udesa već imao jednu incidentnu situaciju sa svojim Modelom S kada je automobil bio u auto-pilot modu, ali je u posljednjem trenutku izbjegao sudar. Dok se vozio autoputem, vozač kamiona ga je "isjekao" u pokušaju da se prestroji u traku ispred njega. Tada je auto-pilot reagovao na vrijeme, izdao upozorenje o mogućem sudaru i automatski skrenuo u desno, prije nego što je Braun preuzeo volan. 

Incident se dogodio u aprilu 2016, a Braun je snimak objavio na Internetu. 
 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi