Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mrze ga, ali mu se više ne smiju

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     01.07.2016 u 13:52 h 1

Mrze ga, ali mu se više ne smiju

Glavni zagovornik ''Breksita'' Nejdžel Ferejdž, koga političari u Briselu i ožalošćeni zagovornici ostanka u EU nazivaju najpogrdnijim imenima, važi za obrazovanog cinika i osobu koja se nikada ne predaje.


"Nije li ovo smiješno? Kada sam prije 17 godina došao ovdje i rekao da želim da Velika Britanija izađe iz EU, svi ste mi se smijali. Pa, moram to reći, sada se ne smijete, zar ne?", obratio se on Evropskom parlamentu nakon "Breksita". 

Ferejdž je harizmatični 52-godišnjak, koji voli pivo, puši, te obožava kriket i ribolov. 

U Evropskom parlamentu njegov govor pratilo je glasno negodovanje kolega zastupnika, nazivali su ga lažljivcem i optuživali za nacističku propagandu. 

Ferejdž je sanjao ponovo nezavisnu Britaniju, pa je u kampanji za "Breksit" koristio i fotografije migranata i izbjeglica. 

Rođen je u dobrostojećoj porodici, školovao se na prestižnoj londonskoj privatnoj školi "Dalvič", trgovao je robom na berzi u londonskom Sitiju. 

Kao mladić, u 21. godini preživio je tešku saobraćajnu nesreću. Imao je ozbiljne povrede, a doktori su strahovali da bi mogao izgubiti nogu. 

Medicinska sestra koja ga je njegovala postala je njegova prva žena. NJegova druga supruga je NJemica. 

Nekoliko mjeseci nakon prve saobraćajne nesreće dijagnostifikovan mu je rak testisa. Od bolesti se potpuno oporavio. 

Početkom ove godine imao je još jedan udes. U Dankerku, u Francuskoj, izgubio je kontrolu nad automobilom. U vožnji je otpao točak sa njegovog "volva V70". 

Ferejdž je poslije toga aludirao da činjenica da je "matica malo olabavila na sva četiri točka" i da "ne zna ko bi za to mogao biti odgovoran", te da je smrtne prijetnje dobijao i prije. Kasnije se ogradio od te izjave. 

Ferejdž je još jednom izbjegao smrt - 2010. godine srušio se avion. Plakat njegove stranke UKIP zapetljao se u propeler manjeg aviona koji se srušio u polje u Nortamptonšajeru. Pilot je prošao nešto teže, dok je Ferejdž imao samo lakše povrede. 

Na početku svog političkog života bio je konzervativac, a onda se pridružio novoformiranom UKIP-u 1993. godine kako bi podržao kampanju britanskog izlaska iz EU. 

Konzervativce je podržavao još od školskog doba, ali je sa njima definitivno raskrstio kada je tadašnji britanski premijer DŽon Mejdžor 1993. godine potpisao Mastriški sporazum, jedan od ključnih dokumenata EU. 

Od tada, Ferejdž je predano radio na negaciji ne samo tog sporazuma, nego i čitavog članstva njegove zemlje u EU. 

Tada je on obećao da će zemlja "vratiti kontrolu" nad granicama i migracijom, te da će "srušiti establišment", što je i učinio "Breksitom". 

Ferejdž je često izazivao reakacije zbog provokativnih izjava. Rekao je da se "ne osjeća ugodno kada čuje strani jezik u britanskim vozovima". Tvrdio je kako ljudi imaju pravo biti zabrinuti ako im se u susjedstvo dosele rumunski radnici. 

On ističe da želi da reformiše britansko tržište rada i upozorava da je "apsurdna situacija u kojoj poslodavcu nije dopušteno da bira između osobe rođene u Velikoj Britaniji i nekoga iz Poljske". 

"Zakon treba mijenjati - ako poslodavac želi da bira, onda može izabrati da zaposli čovjeka rođenog u Britaniji, a to mu se treba dopustiti", navodi Ferejdž. 

Poznata je njegova netrpeljivost prema premijeru Dejvidu Kameronu. Ferejdž je često govorio da se "devet od deset" vladajućih torijevaca slaže sa njegovim pogledima na EU. 

Pod njegovim vođstvom UKIP je postala prva britanska stranka u modernom dobu koja se zalagala za jaku nacionalnu /kritičari kažu - nacionalističku/ politiku. 

Kampanju za Breksit vodio je ne birajući sredstva. Migrantska kriza i teroristički napadi bili su njegovi argumenti sa kojima je pobijedio čelnike dvije velike stranke - Dejvida Kamerona i laburistu DŽeremija Korbina, koji su se zalagali za ostanak u Uniji. 

Ferejdž je često navodio da su, zbog migranata, "dijelovi zemlje postali neprepoznatljivi" i da mu "izgledaju kao strana zemlja". 

On se divi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dok je za njemačku kancelarku Angelu Merkel rekao kako je "ekstremno hladna". 

Ferejdž ne podržava Putinovu "aneksiju Krima", ali napominje - "Ako dirate ruskog medvjeda štapom - on će odgovoriti". 

On smatra, takođe, da se Putin prije "Breksita" ponašao korektno, za razliku od američkog lidera Baraka Obame. 

"Obama je došao u Britaniju i ponašao se sramotno", ocjenjuje Ferejdž, aludirajući na činjenicu da je Obama javno zagovarao ostanak u Britanije u EU tokom kampanje. 

Za Ferejdža, "`Breksit` je pobjeda stvarnih, običnih i pristojnih ljudi" koji su se borili "protiv multinacionalnih kompanija, trgovačkih banaka, visoke politike, laži, korupcije i prevare".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Sve je ovo samo privremena varka, Britanija neće izaći iz EU Izlazak Velike Britanije iz EU će uzrokovati privremeni haos pošto će Velika Britanija na kraju ipak ostati deo evrope, sve će se nastaviti po starom i da se ništa neće promeniti jer je to ono što velike sile žele, izveštava . „Biće puno buke i haosa koji će trajati nedeljama, možda i mesecima, ali će Velika Britanija na kraju ipak ostati u EU“ „Unija se neće raspasti jer velike sile to ne žele“. MOSTARSKA RAJA

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi