Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Soči: Srbija preuzela predsjedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.07.2016 u 12:04 h 1

Soči: Srbija preuzela predsjedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju
FOTO: Agencija Anadolija

Treba prevazići i ostaviti za sobom političke razlike i gledati da se ostvari što bolja ekonomska saradnja između ovih velikih zemalja, a tu, pre svega, mislim na Rusiju i Tursku, rekao je ministar spoljnih poslova u Srbije Ivica Dačić


Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) okuplja 12 članica, a prema rečima Dačića, „cilj ove Organizacije jeste razvoj ekonomske saradnje“.

„Ono što će biti naš prioritet prilikom predsedavanja jeste da uradimo sve na razvoju regionalne saradnje, naročito u oblasti transporta, saobraćaja, zajedničkih projekata u toj oblasti i razvoja trgovine. Imajući sve to u vidu, koristićemo saradnju sa raznim drugim međunarodnim organizacijama, od UN-a, pa do Evropske unije“, rekao je Dačić u izjavi za AA.

On je dodao da će kruna predsedavanja biti ministarski sastanak u decembru mesecu u Beogradu, kada će se sastati 12 ministara spoljnih poslova, koji čine Ministarski savet kao telo koje rukovodi i predsedava ovom organizacijom.

„Očekujemo da će tom prilikom biti usvojena i neka dokumenta, kojima će se učiniti efikasniji rad ove organizacije. Organizacija ima velike potencijale, to je veliki bazen, koji je u ekonomskom smislu dosta neiskorišćen, pre svega, zbog toga što postoje bilateralni sukobi između zemalja koje su članice. Treba prevazići i ostaviti za sobom političke razlike i gledati da se ostvari što bolja ekonomska saradnja između ovih velikih zemalja, a tu, pre svega, mislim na Rusiju i Tursku“, naveo je Dačić.

Kako je dodao, osim Turske i Rusije, Organizaciji su važne i druge zemlje koje su različitog ekonomskog potencijala, ali i položaja u međunarodnim organizacijama, jer neke su članovi Evroazijskog saveza, a neke članovi EU.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) je osnovana na Samitu šefova država i vlada jedanaest zemalja crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine u Istanbulu. Članice ove Organizacije od njenog osnivanja su Ruska Federacija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija i Albanija, a Republika Srbija je nastavila članstvo Zajednice Srbije i Crne Gore, koja se Organizaciji priključila 2004. godine. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. super,ne treba u EU.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi