Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Koliko često jedete kisele krastavce? Ovo biste trebali znati

Lifestyle

Izvor: Vecernji     30.06.2016 u 20:42 h 0

Koliko često jedete kisele krastavce? Ovo biste trebali znati
FOTO: pixabay

Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima poput željeza, kalija, natrija i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom


Kiseli krastavci nisu samo ukusan dodatak za sendvič ili salata uz jelo, već su i odlični za naše zdravlje. 

Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima poput željeza, kalija, natrija i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom.

Osim toga, sadrže antioksidanse koji štite naše tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice u našem organizmu. Odličan su saveznik u ubrzavanju probave i potiču stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio našeg metabolizma. 

Djeluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma.

Kisele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer preventivno djeluju na razvoj čira na želucu. Štite i želudac, a pomažu i osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 jer stabiliziraju razinu hemoglobina,  proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi