Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Srbija sutra od Rusije preuzima predsedavanje Crnomorskom ekonomskom inicijativom

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     30.06.2016 u 17:51 h 0

Srbija sutra od Rusije preuzima predsedavanje Crnomorskom ekonomskom inicijativom
FOTO: Agencija Anadolija

- Iako je ova organizacija ekonomskog karaktera, nije imuna na političke probleme i čestu blokadu rada. Zato će naš prioritet za vreme našeg predsedavanja biti da ostavimo po strani političke razmirice i da gledamo šta su nam zajednički interesi, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će od sutra predsedavati ovom organizacijom


 Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Vlade Srbije Ivica Dačić učestvovaće danas i sutra na redovnoj šestomesečnoj konferenciji ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative, javlja Anadolu Agency. 

"Rusija danas završava predsedavanje, a Sergej Lavrov sutra predaje predsedavanje Srbiji, odnosno meni i u narednih šest meseci će Srbija biti predsedavajuća ovom inicijativom. To je jedna organizacija koja pre svega ima za cilj razvoj ekonomske saradnje, bazira se na nekoliko ključnih principa, a to je finansijska podrška projektima u oblasti transporta, saobraćaja, trgovine i čak postoji i banka na nivou crnomorske inicijative", rekao je Dačić za AA. 

Kako je naveo, ova inicijativa okuplja veliki broj zemalja i iako Srbija nije na Crnom moru, pripada inicijativi, jer postoji jedno pravilo, a to je da su u inicijativu uključene i zemlje koje se nalaze oko Crnog mora. 

"Ono što će biti za nas ključni događaj jeste da će posle prošlogodišnjeg decembarskog samita, odnosno konferencije Saveta ministara OEBS-a, u decembru ove godine u Beogradu biti održan susret na nivou ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative", dodao je Dačić. 

Navodeći da je sedište Crnomorske ekonomske inicijative u Istanbulu te da stoga Turska igra veoma značajnu ulogu u ovoj organizaciji, Dačić je rekao da "iako je ova organizacija ekonomskog karaktera, nije imuna na političke probleme i čestu blokadu rada". 

"Zato će naš prioritet za vreme našeg predsedavanja biti da ostavimo po strani političke razmirice i da gledamo šta su nam zajednički interesi", istakao je Dačić. 

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) je osnovana na Samitu šefova država i vlada jedanaest zemalja crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine u Istanbulu. 

Članice ove Organizacije od njenog osnivanja su Ruska Federacija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija i Albanija, a Republika Srbija je nastavila članstvo Zajednice Srbije i Crne Gore, koja se Organizaciji priključila 2004. godine.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi