Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na tabli u Tuzli su preškrabali ćirilicu, a onda su se pojavili ovi momci (FOTO)

Tuzla

Izvor: 24sata.rs     30.06.2016 u 14:49 h 0

Na tabli u Tuzli su preškrabali ćirilicu, a onda su se pojavili ovi momci (FOTO)

Vijesti o švrljanju, lomljenju i uništavanju tabli na kojima stoje ćirilična slova u prilici smo, nažalost, često da vidimo, ali iz Tuzle nam ovih dana stiže sasvim drugačija vijest. Naime, vidjevši da je tabla sa nazivom njihovog grada oskrnavljena velikom crniom flekom, mladi momci su uzeli sunđer u ruke i samostalno skinuli crnu mrlju uz poruku da to treba da bude grad u kom ima mjesta za sve - bez obzira na to koje je nacionalnosti.


Tabla koja se nalazi na ulazu u grad, a na kojoj godinama i na latinici i na ćirilici piše "Tuzla" išarana je tako da ostane samo latinični naziv. Još jedan akt nacionalne netrpeljivosti, pomislili bi mnogi i okrenuli glavu na drgu stranu - ali ne i mladi Tuzlaci. Oni su uzeli sunđer u ruke, skinuli mrlju i postali apsilutni hit na Fejsbuku - njihova objava je privukla mnogo pohvala, i to ne samo od Srba. Ljudi iz čitave bivše Jugoslavije su se javili da pohvale čin koji nedvosmisleno šalje poruku da svi treba da živimo u miru, bez obzira na to kojim jezikom govorimo, kojim psimom pišemo ili kako se molimo Bogu. 

Akciju je pokrenula organizacija "Građanska snaga" iz Tuzle, a inicijator Suad Murselović za "24 sata" kaže da je ponosan na svoje sugrađane. Uz poruku da su sramotnim činom švrljanja ćiriličnog natpisa negativci željeli da pokažu da za neke tu nema mjesta, on ističe da je njihova želja bila da pokažu upravo suprotno. 

- Tabla je išvrljana u januaru ove godine, a možda i prije toga. Mi za to nismo ni znali do prije par dana, kada se na jednom portalu pojavila vijest o svemu tome. Poslije toga nije bilo puno filozofije - imamo problem, idemo da ga rešimo sa parčetom krpe i malo razređivača - priča naš sagovornik. 

On ističe da su ovim činom željeli da pošalju poruku da žele da žive u gradu koji nije čist samo u ekološkom smislu, već je ćisti i od nacionalizma, vandalizma i svih drugih "izama". 

- Tuzla je oduvijek bio grad u kome je bilo i uvijek će biti mjesta za sve normalne, zdrave i dobronamjerne ljude bez obzira na pismo kojim pišu, kako se mole Bogu, naciju, bilo koji drugi prefiks ili sufiks. A kakav je Tuzla grad, takva je Bosna zemlja. Drago mi je da je jedna ovakva akcija koja nije trajala ni 15 minuta, izazvala tako pozitivne reakcije, i da je poruka koju smo htjeli da pošaljemo stigla i izvan granica Bosne i Hercegovina - zaključuje Murselović


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi