Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čubrilović: Ne priznajemo rezultate, nisu vjerodostojni

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     30.06.2016 u 13:30 h 1

Čubrilović: Ne priznajemo rezultate, nisu vjerodostojni

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da organi i institucije Srpske u skladu sa skupštinskim zaključcima neće priznati, niti objaviti rezultate popisa stanovništva u BiH, jer nisu vjerodostojni i upotrebljivi.


Čubrilović je istakao da su neprihvatljivi rezultati popisa stanovništva u BiH koji nisu tačni i da ne mogu proizvesti bilo kakva pravna dejstva u Srpskoj.

"Republika Srpska će, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, aktivno koristiti sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi na prihvatljiv način bile otklonjene nezakonitosti u radu zajedničkih organa i institucija, kojima se krše ustavna, zakonska načela, vitalni interes i ugrožava položaj i uloga Srpske u okviru BiH", rekao je Čubrilović Srni komentarišući objavljivanje rezlutata popisa stanovništva u BiH.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske zadužila Vladu Srpske da po hitnom postupku predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske da bi Republički zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa.

"U ovom poslu moramo biti svi zajedno. Podsjetiću da su u skladu sa skupštinskim zaključkom predstavnici Vlade Srpske i Republičkog zavoda za statistiku povukli svoje članove iz Centralnog popisnog biroa, jer direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nije povukao odluku o objavljivanju rezlutata popisa u BiH, koju je danas realizovao", dodao je Čubrilović.

On je naglasio da je jasno da je Jukićeva odluka u suprotnosti sa Zakonom o popisu, zbog čega će BiH imati nezakonite i netačne popisne podatke.

"Već prvi rezultati popisa govore u prilog ovome. Sve političke partije u Republici Srpskoj imaju konsenzus u vezi sa ovim pitanjem i za nas su neprihvatljivi netačni rezultati popisa", zaključio je Čubrilović.

U BiH živi 3.531.159 stanovnika, od čega u Republici Srpskoj 1.228.423 ili 34,79 odsto, u Federaciji BiH 2.219.220 ili 62,82 odsto i Brčko distriktu 83.516 ili 2,37 odsto, rezultati su popisa stanovništva u BiH, koje je danas objavila Agencija za statistiku BiH, a koje ne priznaju organi i institucije Srpske.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Sta vi iz manjeg entiteta priznajete ???
    Zasto sve gleate tako negativno i crno ?
    Zasto na zivot i sve sto se dogadja u zivotu i oko nas ne gledati POZITIVNO ?

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi